Dackorszak

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Ha az 1-2 éves gyermek kedvenc szava a "nem", alapvető viselkedési formája pedig a makacs ellenállás, szembeszegülés, nem kell megijedni. Egy új kutatás szerint a dac ebben a korban nemcsak normális, hanem az egészséges szülő-gyerek viszony jele is.
Amerikai kutatók játék közben figyelték meg az anyákat és bölcsődés korú gyermekeiket, és megállapították, hogy éppen a szülői feladatoknak a legjobban megfelelő anyák gyerekei viselkedtek a legakaratosabban.
Dr. Theodore Dix, a kutatás vezetője szerint ilyenkor a gyerek ellenállása, szembeszegülése vagy makacssága nagyon is normális, és nem a helyetlen szülői bánásmód eredménye.
A vizsgált 119 kisgyerek (életkoruk 14-27 hónap volt) édesanyját megkérték, tiltsa meg a kicsinek, hogy elvegyen bizonyos, neki tetsző játékokat, vagy rakassa a helyükre őket. A videofelvételek alapján a kutatók három csoportba osztották a gyerekek viselkedését, ami lehetett makacs, közömbös vagy készséggel együttműködő.
Az anyák játék alatti viselkedését szintén megfigyelték, és az esetleges depressziójukra vonatkozó kérdőíveket is ki kellett tölteniük.
A vizsgálat értékelésekor kiderült, hogy a legpozitívabb szülői viselkedést tanúsító és a depresszió jeleit nem mutató anyák gyermekei voltak a legakaratosabbak, és a legkevésbé közömbösek az anyai kérés iránt.
Ezzel szemben a depresszió tüneteit mutató anyák gyermekei gyakran nem vettek tudomást anyjuk kéréséről, vagy nem álltak ellent, és készséggel teljesítették a kérést.
A depressziós anyák kisgyermekei valószínűleg nem bíznak meg eléggé anyjuk reakcióiban, ezért lassan megtanulják, hogy passzívan viszonyuljanak a kéréseikhez. Az is kiderült, hogy a depressziós anyák néha szigorúbban büntetik a gyerekeiket, ezért aztán a kicsik közönnyel vagy engedelmességgel akarják elkerülni a büntetést.
Ez megfordítva is igaz: a kisgyermek aktív ellenállása egészséges önbizalomról tanúskodik. A kicsik ilyenkor kezdik feszegetni lehetőségeik korlátait, és ez nagyon jó dolog. Kialakul a személyiségük, megjelennek saját vágyaik és ötleteik.
WebMD
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon, illetve keleten több helyen megnövekszik a gomolyfelhőzet, máshol jellemzően derült idő várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag