Csokoládé és fény a léleknek

Kövessen minket!

Csokoládéval, mozgással és fénnyel a depresszió ellen - hangzik a jelszó Berlinben.
Forradalom a pszichiátriában, avagy csak forradalminak tűnő újítások - a német újságok véleménye megoszlott szerdán annak kapcsán, hogy Berlin egyik legtekintélyesebb pszichiátriai intézetében új módszerekkel kísérleteznek.
Az új módszer lényege: csokoládé a léleknek. De természetesen emellett még sok minden más, mindenekelőtt az étkezés és a mozgás területén. Csokoládéval, mozgással és fénnyel a depresszió ellen - hangzik a jelszó, amelynek szellemében a charlottenburgi intézet orvosai, illetve ápolói a betegek gyógyítása érdekében cselekszenek.
A folyosókón minden emeleten egyfajta "terülj asztalkám". Rajta tejcsokoládé, marcipán, szőlő, alma, narancs, uborka, sárgarépa, kenyér, s néhány más hasonló ínyenség. Mindez része a terápiának. Az intézetben ezt "élvezeti tréningnek" nevezik, utalva arra: a depressziós - vagy a munkában "kiégett" - betegeknél a lélek is olykor annyira szomorúvá és sivárrá válik, hogy újból életre kell kelteni, aktivizálni, s a pozitív élményeket kell ismét felébreszteni.
Mindez az első pillanatban sajátos wellness-programnak tűnhet, valójában azonban forradalmi újítás, legalábbis az intézet szakemberei szerint. Akik arra emlékeztetnek, hogy a depresszió elleni hagyományos kezelési módszerek eddig elsősorban a fejet "vették célba", s a gyomrot szinte teljességgel elhanyagolták. Ez volt a freudi módszer lényege is, de az elmúlt évek terápiájának középpontjában is elsősorban a gondolkodás mechanizmusa állt.
Ez azonban a charlottenburgi klinika meggyőződése szerint felettébb egyoldalú megközelítés. Ezért új kezdeményezésekre van szükség, s ezek közé tartozik a csokoládé, a sport és a fény. S a fényterápia ugyanúgy hozzátartozik a kezelési módszerekhez, különösen a téli időszakban a "szezonális" depresszió leküzdése érdekében. Minél inkább közeledik a tél, annál inkább rosszabbodik a betegségre hajlamosak hangulata, s ez is magyarázza, hogy a téli hónapokban az intézetben is jelentősen nő a betegek száma.
A csokoládé- és fényterápia mellett hasonlóan hatékony a mozgás is. Ezért az intézet fittness-termet rendezett be, szobabiciklikkel és egyéb sporteszközökkel. A betegek még röplabdázhatnak is, s a mozgást szakértő ápolók irányítják.
Azt ugyanakkor az orvosok is elismerik, hogy mindez nem helyettesítheti a megfelelő gyógyszereket. Aokak számára azonban ezek a módszerek már önmagukban óriási segítséget jelentenek és gyorsítják a gyógyulást - teszik hozzá, s esküsznek az "élvezeti tréningre".
Az első reagálások kedvezőek voltak, noha több intézetben vallják, hogy általános bevezetéséhez több pénzre lenne szükség. De Charlottenburgra mostantól nagyon odafigyelnek.
Mindent jól tud a köhögésről?

VideóRendelő: Igaz, hogy este 6 után már nem szabad enni?

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +10 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban szombaton délelőtt továbbra is sok lesz felettünk a felhő, de nyugaton helyenként elvékonyodik a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag