Compliance kérdések a felnőttkori ADHD terápiában

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Hiába tudja egy hiperaktív felnőtt, hogy a gyógyszertől javulhat az állapota, ha nem szedi azt elég ideig vagy nem elég nyitott arra, hogy időnként gyógyszert váltson. Hogyan lehet hatékonyabbá tenni a felnőttek gyógyszeres kezelését?

A legtöbb hiperaktivitással diagnosztizált felnőtt jól tudja, hogy a gyógyszeres kezeléstől javul az állapota, mégis csak felük szedi a gyógyszereit egy hónapnál tovább, háromnegyedük pedig a recept felírását követő három hónapon belül abbahagyja a gyógyszerszedést. Ennek oka kettős: egyrészt, sokan nem érzékelik azonnal a gyógyszerek kedvező hatásait (esetleg azok a hatások elmaradnak az elvárttól vagy remélttől), másrészt, a figyelemzavaros tünetegyüttes velejárója, hogy nem megfelelő szokások mellett elfelejtődik a gyógyszerszedés.

Az ADHD-ra, hiperaktivitásra felírt gyógyszerek (általában stimulánsok) az agy neurotranszmittereire hatnak, és bár a tüneteket jelentősen javíthatják, magát a betegséget nem szüntetik meg. Éppen ezért eleve csalódásra ítélt az, aki az egész élete megváltozását reméli egy-két tablettától.

A betegeknek (és családtagjaiknak) tisztában kell lenniük azzal, hogy a gyógyszerek nem alakítják át a személyiségüket és nem gyógyítják meg őket; azt sem várhatják el ezektől a szerektől, hogy sikeresebbek legyenek a munkájukban, több pénzt keressenek (vagy jobban be tudják azt osztani) vagy hogy végre párt találjanak maguknak. A hiperaktív felnőttek egy része mégis ilyen elvárásokkal fordul a gyógyszerek felé, így ha azok nem teljesülnek, könnyen abbahagyják azok szedését.
Pedig a gyógyszerek megkönnyíthetik a hétköznapokat, és - igaz, nem közvetlenül - hozzásegíthetik az ADHD-st a sikerhez vagy a problémamentes családi és munkahelyi kapcsolatokhoz. Ehhez azonban türelem, pontosság, kitartás szükséges, valamint a gyógyszerek adagolásának megfelelő beállítása. A készítmények ugyanis nem hatnak egyformán az egyénekre: néhányan komoly és gyors változásokat tapasztalnak, szinte egyik pillanatról a másikra "átalakul" az életük; másoknál lassabban jelentkeznek a pozitív hatások, vagy azok nem kifejezetten látványosak. A betegek mintegy 10 százalékánál pedig semmilyen hatása nincs a gyógyszereknek.

Bár a stimulánsoknak az esetek nagy részében szinte azonnal érezhető a hatása, kutatások bizonyították, hogy minél hosszabb ideig szedi valaki ezeket, annál kevésbé lángolnak fel újra a betegség tünetei, azaz annál jobb lesz a betegség remissziója. Ezek szerint az ADHD-s felnőtteknél a hosszabb távú előnyök kedvezőbbek, mint a rövid távúak. Ha hónapokig szedik a megfelelő gyógyszereket, akkor az életminőségük mindenképpen javul, még akkor is, ha nem érzékelnek azonnal pozitív változásokat. Ez pedig nemcsak azért fontos, mert javul a teljesítményük vagy jobban tudnak majd koncentrálni: a hosszú távú hatás egyik előnye, hogy változik a türelmük, impulzivitásuk, esetleges agressziójuk, így a családtagjaikkal, szeretteikkel, barátaikkal és munkatársaikkal is folyamatosan javulhat a viszonyuk.

A gyógyszerek - a legtöbb esetben más terápiával kiegészítve - pozitív irányba változtathatják meg a hiperaktív, figyelemzavaros felnőttek életét, ám csak akkor, ha elegendő időt hagynak arra, hogy kifejtsék hatásukat.

Írásba foglalva

A hiperaktív vagy figyelemhiányos felnőtteknél a legnagyobb problémát sokszor az jelenti, hogy elfelejtik kiváltani vagy bevenni a gyógyszereiket, elhagyják azokat, rosszul emlékeznek az adagolásra. Erre (mint sok más hétköznapi problémára) megfelelő megoldást kínálhat egy olyan naptár, melyben a gyógyszerek adagolását írják fel, de feljegyezhetik azt is, hogy milyen körülmények között vették azt be vagy milyen hatásokat éreztek.

Az ADHD-s betegek számára a gyógyszernapló nemcsak azért fontos, mert a pontos napirend segítségével ritkábban felejtik el, hogy be kell venniük a gyógyszereiket! A naplóban azt is leírhatják, milyen módon, milyen gyorsan jelentkeztek a kedvező hatások (ha jelentkeztek egyáltalán), meddig tartott ez, illetve milyen mellékhatásokat tapasztaltak meg. Ezek a naplók a betegek és a szakorvosok szempontjából egyaránt lényegesek lehetnek, hiszen jól követhetővé teszik a gyógyszerek hatását, így a készítmények szükségszerű változtatása vagy az adagolás pontosítása is könnyebb lesz.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32449

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag