Az agy meg a fizikai és szellemi torna

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A Melbourne-i Howard Florey Intézet kutatócsoportja felfedezte, hogy az agy, az elme megbetegedéseire is jó hatással van a testi és a szellemi torna. Javul a tanulási képesség, a memória, az információfeldolgozás, a helyzetnek megfelelő viselkedés képessége - sőt, az agykéregben a betegség következtében létrejött elváltozások is visszaalakulnak.
Genetikailag módosított egereken, amelyek skizofrénia-szerű betegség tüneteit mutatták, kísérletezték ki a módszerüket: mókuskereket raktak az egerek ketrecébe, és különféle tárgyakat helyeztek el a számukra, szaglászni való, megnézni való, megtapintani való érdekességeket.
A környezeti változtatások eredményeképpen észlelték a tudósok az egerek skizofrénia-szerű tüneteinek javulását és az agykérgükben abnormális agyi jelenségek javulását.
A tudósok úgy gondolják, hogy az egerek skizofrénia-szerű állapota jól modellezheti az emberi skizofréniát, mert egy, az embereknél használt skizofrénia elleni gyógyszer szintén javította az állapotukat.
Dr. Hannan, a kutatócsoport vezetője bizakodik, hogy felfedezésük hozzásegíthet olyan újfajta gyógyszerek kifejlesztéséhez, amelyek képesek a környezet-gazdagító hatást utánozni (...!)- és ezzel különféle elmebetegségeket gyógyíthatnak, nem csak a skizofréniát.
Dr. Hannan (becsületére legyen mondva, hogy a gyógyszerkészítők mellett a betegekre is gondol - Független) ezt mondja: "A gyógyszer nem az egyetlen lehetséges megoldás egy elmebetegségre. Az embereknek szükségük van a fizikai és elmebeli aktivitás optimális szintjére, és egészséges táplálkozásra is..."
Mindenesetre a kutatócsoport már azonosította azokat a speciális molekulákat, amelyek a környezetutánzó ('enviromimetics') tulajdonságokat hordozzák - ezeknek jelentőségük lehet más, az agy működését érintő megbetegedésekben is.
Korábbi kísérleteikben a mozgási és a tanulási-emlékezési képességek romlásával járó Huntington betegségnél figyelték meg a fizikai és szellemi tornának a betegség kitörését, az állapot romlását elodázó hatását.
Az emberi agy és az egér agya között, természetesen, jelentős a különbség, ezért még sok kutatás szükséges a témában.
Afelől azonban semmi kétségünk nem lehet, hogy az ember agyának jót tesz a fizikai és elmetorna és az optimálisan ingergazdag környezet. Ezzel nem kell várni, amíg a kutatások végetérnek... (Science Daily)
fuggetlen.hu
(2007.08.07. 11:20)
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag