A soványság is depressziót okozhat

Főleg férfiaknál fordul elő
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

kövérség, soványság, szteroid, depresszió

A tinédzserkorban a saját testsúllyal való foglalkozás kapcsán elsősorban a lányok jutnak az eszünkbe, pedig a fiúk számára is nagyon fontos a saját testképükkel való megelégedettség.

Két nemrégiben készült tanulmány arra hívja fel a figyelmet, hogy azok az amúgy egészséges súlyú fiúk, akik saját magukat túlságosan soványnak tartják, nagyobb arányban lesznek depressziósok, mint azok, akik meg vannak magukkal elégedve, de még azokat is felülmúlják, akik viszont éppen ellenkezőleg, túl kövérnek tartják magukat.

Az Egyesült Államok Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központjának (CDC) adatai alapján a 2 és 19 év közöttiek 3,5 százaléka kórosan sovány, ami többnyire a hiányos egészségi körülményeikre vezethető vissza. A kutatást vezető Aaron Blashill, a Massachusetts Általános Kórház pszichológusa, valamint a Harvard Orvosi Iskola munkatársa kollégáival a Psychology of Men & Masculinity című lapban közzétett vizsgálatok során arra a felismerésre jutott, hogy azok a tinédzser fiúk, akik magukat túl vékonynak érzik, gyakran lesznek iskolai zaklatások áldozatai, emiatt pedig gyakran válnak depresszióssá és sokszor nyúlnak szteroidokhoz.

Az egyik tanulmány során Blashill és csapata 13 éven át kísért figyelemmel 2139 fiút, akik 1996-ban voltak 16 évesek. Ez idő alatt a kutatók hatéves intervallumokban három különböző alkalommal értékelték az alanyokat az alapján, hogy milyen arányban mutathatók ki náluk a depresszió tünetei, milyen a saját testükről alkotott képük, illetve, hogy mennyi a testtömeg-indexük. Az eredmények azt mutatták, hogy azok voltak leginkább depresszióra hajlamosak, akik magukat túl soványnak tartották, holott teljesen átlagos súlyúak voltak, és ez a jellemzőjük a tanulmány ideje alatt végig megmaradt, egészen 30 éves korukig.

A soványság a kamaszfiúknak probléma (Fotó: Europress)

A soványság a kamaszfiúknak probléma (Fotó: Europress)

Blashill szerint a kutatások nagyon fontos dologra hívják fel a figyelmet, hogy míg a tini lányok célja többnyire az, hogy minél vékonyabbak legyenek, a hasonló korú fiúk legfőbb célja, hogy izmosnak, férfiasnak tűnjenek. A második vizsgálat során a szakemberek egy 2009-es tanulmány adatait használták fel, melyben 8065 az Egyesült Államokban élő középiskolás fiú vett rész. A fiúk 4 százaléka számolt be arról, hogy élete során valamikor használt már szteroidot, és 3 százalékuk tartotta magát túl vékonynak. A felmérésből az is kiderült, hogy a magukat túl soványnak tartókat többször csúfolták, bántalmazták az iskolában, gyakrabban voltak depresszióra utaló tüneteik, ami a szakemberek szerint mind oka lehet annak, hogy valaki a szteroidokhoz forduljon segítségért. Blashill szerint a kórház dolgozókban fontos tudatosítani, hogy ha depressziós tinédzser fiú kerül hozzájuk, akiről kiderül, hogy az iskolában is zaklatják és kiközösösítik, mindig érdemes rákérdezni, hogy vajon használ-e az illető szteroidokat.

Noha egyelőre nincs elfogadott módszer arra, miként lehet kezelni azokat a fiúkat, akik már elkezdték a szteroidok használatát, a kognitív viselkedésterápia módszerei minden bizonnyal hatékonyan működhetnek az ilyen esetekben is.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag