A morózus öreg ember beteg

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Népszabadság

Az élet kései szakaszában fellépő depresszió gyakori betegség. A kórfolyamatról, a diagnózis és kezelés módjairól a New England Journal of Medicine tavaly novemberi számában dr. Jürgen Unützer, a Washingtoni Egyetem Pszichiátriai és Viselkedéstudományi Intézetének munkatársa írt az orvosi gyakorlat számára összefoglalót.
A 65 évesnél idősebbek több mint 10 százaléka szenved hangulati zavarban. Nőknél, idült álmatlanságban szenvedőknél és lelkileg terhelő élethelyzetekben (például gyászban) a betegség gyakoribb. Dr. Unützer közleménye nyomatékkal hívja fel a figyelmet, hogy az orvosok sokszor nem tulajdonítanak jelentőséget a kérdésnek, a panaszok közvetettek, és az amúgy meglevő szervi betegségek súlyosbodásáról szólnak. A depressziót maga a beteg ritkán ismeri fel. Az idős ember egyébként is hajlamos a társadalmi és szociális izolációra, mind kevesebb emberrel tart kapcsolatot, túlérzékennyé válik, érdeklődése beszűkül, nem jár el otthonról. Mindezt a depresszió súlyosbítja.
A betegség egykönnyen fölfedhető, hiszen a körzeti rendelőben is használható, egyszerű kérdőív áll rendelkezésre, amit a beteg az orvos vagy asszisztens segítségével tölthet ki.
Az alapellátás számára számos ún. antidepresszáns gyógyszer áll rendelkezésre, de a gyógyszeres kezelés helyett vagy azzal együttesen pszichoterápiás módszerek is használatosak. Ezek azonban már a pszichiáter szakorvosok tevékenységi körébe tartoznak. Hasonlóképp az "elektrosokk" kezelés is. Ez a speciális eljárás a gyógyszeres és/vagy pszichoterápiára nem reagáló, vagy súlyos esetekben lehet hasznos.
Dr. Unützer szerint pszichiáter elé való az a beteg, akin egy vagy két gyógyszerrel való 2-3 hónapos kezelés eredménytelen, vagy öngyilkossági hajlam áll előtérben, illetve a korábbi kezelés szövődménnyel járt.
Az élet alkonyán jelentkező, úgynevezett "late-life" depresszióval és annak kezelésével összefüggésben mindazonáltal számos kérdés tisztázatlan. A British Journal of Psychiatry ez év januári számában a francia montpellier-i kórház orvosai, dr. Joanne Ryan és munkatársai egy 7363 beteg embert felölelő epidemiológiai jellegű vizsgálatról számolnak be. Az, hogy a depresszió a betegek egy részében növeli a halálozás kockázatát, régebben ismert. Ám hogy ez miként függ össze az alkalmazott antidepresszáns-kezeléssel, illetve a nemi hovatartozással, még nem vizsgálták. A szerzők a kezelés utáni négyéves túlélést nézték, és megállapították, hogy az úgynevezett major depresszióban szenvedő férfiaknak abban a csoportjában a legnagyobb a halálozás kockázata, amelyik tagjai antidepresszáns-terápiában részesültek. Nőknél azt találták, hogy csak a kezeletlen, súlyos depressziós esetekben állt fenn ez az összefüggés. Azt a következtetést vonták le, hogy a depresszió és halálozás kapcsolata nemtől, tünetektől és antidepresszáns-kezeléstől függően változik.
Azaz minden eset körültekintő, precíz vizsgálatot, gondos elemzést, pontos diagnózist és megfelelő kezelést igényel. A vizsgálat eredménye tehát ellentmond dr. Unützer álláspontjának, azaz tanácsos minden olyan beteget, akin a depresszió gyanúja fölmerül, mindjárt szakorvoshoz küldeni.
Az időskori depresszió a derűs öregkor akadálya. Gyanú esetén érdemes orvoshoz menni, és ha azt az idős ember nem teszi, vagy ha a tüneteket mi véljük fölfedezni rajta, ne késlekedjünk. A morózus, gyanakvó öreg embernek nem a régi jó természete fordult rosszra.
Ne haragudjunk rá, hiszen beteg.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag