Agyunknak is árt a gazdasági válság

Kevésbé lesznek intelligensek az idősek
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

intelligencia, gazdasági válság, válság, recesszió

Ingadozó árfolyamok, terror, recesszió: kutatások szerint a gazdasági válság az emberi agyra sincs jó hatással, aki ugyanis középkorúként éli meg a recessziót, idős korában kevésbé lesz intelligens.

A Journal of Epidemiology and Community Health című lapban közzétett kutatás során a szakemberek arra voltak kíváncsiak, milyen hatással vannak egy egyénre azok a körülmények, melyekre ő maga nincs befolyással. Ennek érdekében 11 európai ország 12 000 ötven év feletti lakosát kísérték figyelemmel, és olyan tényezőket vizsgáltak, mint az egészség, a munkahely, valamint a szociális körülmények.

Több fejfájás

A gazdasági válság komolyan kihat az egészségünkre - bizonyította több kutatás is, és erre utalnak az internetes keresések is. A legtöbbünknek többet fáj a feje és a gyomra. Kattintson ide és olvasson tovább!

A szakemberek valamennyi ország GDP-jét rögzítették visszamenőleg 1959 és 2003 között, és az alanyok kognitív képességeit 25-34, 35-44, 44-49, illetve 50-74 éves koruk között is megvizsgálták. A vizsgálatok kimutatták, hogy a válság időszaka kognitív hanyatlást vont maga után, ami kihatott a memóriára, továbbá a verbális és a számolási készségekre is.

Azok a férfiak, akik a negyvenes éveik során nem éltek át recessziót, 50 és 74 éves koruk között jobb eredményeket értek el az ellenőrző teszteken, mint azok, akik igen. A nőknél is hasonló eredményeket találtak: itt az derült ki, hogy akik húszas éveik közepe és harmincas éveik közepe közötti időszakban éltek át valamilyen gazdasági válságot, azok később szintén rosszabbul teljesítettek a kognitív képességeket ellenőrző feladatok során.

Agyunk is nehezen bírja a recessziót

Agyunk is nehezen bírja a recessziót


A gazdasági megszorítások a vizsgált emberek életében több tényezőből álltak: volt, aki munkanélküli lett, volt, akit részmunkaidőre kényszerítettek, másoknak csökkent a fizetése vagy alacsonyabb beosztásba kerültek.

Amint azt dr. Simon Ridley, az Egyesült Királyság Alzheimer Kutató Központjának munkatársa kifejtette, a vizsgálat lényegében arra mutat rá, hogy az a munka, amit az emberek életük során végeznek, kihat a későbbi életükre is, ugyanakkor azt fontos hangsúlyozni, hogy nem a recesszió maga okoz mentális hanyatlást, hanem azok a helyzetek, amik a recesszió következtében egy adott ember életében bekövetkezhetnek.

A szakember úgy véli, ez a kutatás csak megerősíti azt a korábbi megfigyelést, hogy a mentális aktivitás sokat segít abban, hogy valaki később, idősebb korában megfelelő kognitív képességekkel bírjon, az azonban nem derült ki belőle, hogy mindebben milyen egyéb tényezők játszottak szerepet.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag