A pozitív üzenetek javítják az idősek teljesítményét

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Ha az öregedéssel kapcsolatban pozitív üzeneteket kapnak az idősebb emberek, az javíthatja a fizikai teljesítményüket - ez derült ki egy új kutatásból az USA-ban.

Az eredményeket a Psychological Science című folyóiratban publikálták; a kutatásról a Medical News Today egészségügyi hírportál is beszámolt.

Egy korábbi kutatás eredményei azt már bebizonyították, hogy az öregedéssel kapcsolatos negatív sztereotípiákat tartalmazó üzeneteknek a fizikai teljesítményt rontó hatásuk van az idősebbeknél. Azt azonban most először sikerült igazolni, hogy a pozitív sztereotípiákat tartalmazó üzeneteknek pedig serkentő hatásuk van. A Yale Egyetem munkatársai most egyedülálló módszert dolgoztak ki arra, hogy csökkentsék az idősekkel kapcsolatos negatív sztereotípiák hatását pozitív üzenetekkel.

A kutatásban száz amerikai vett részt, akiknek az átlagéletkora 81 év volt. A résztvevők egy véletlenszerűen kiválasztott csoportját számítógépes képernyőkön megjelenő pozitív üzeneteknek tették ki. Az üzenetek azonban olyan gyorsan változtak, hogy az alanyok ne tudják azokat tudatosítani. Az ilyen üzeneteket szubliminális (azaz tudatküszöb alatti) üzeneteknek nevezik a pszichológusok: ezek olyan, a tudat számára érzékelhetetlen információk, amelyek azonban mégis hatással vannak a viselkedésünkre.

Az öregedéssel kapcsolatos pozitív üzenetek jót tesznek az időseknek

Az öregedéssel kapcsolatos pozitív üzenetek jót tesznek az időseknek


A képernyőkön tehát ilyen szavak villantak fel: "virgonc", "kreatív" stb. - csupa pozitív tartalmú kifejezés. Ezeket a résztvevők azonban nem tudták tudatosítani, hisz olyan gyorsan eltűntek. A kutatók azonban azt vették észre, hogy mégis jó hatással voltak ezek a résztvevők fizikai teljesítményére és pszichés reakcióira. Azok az alanyok, akik ki lettek téve a pozitív szubliminális üzeneteknek, a kísérlet után még három hétig kiegyensúlyozottabbak voltak, és erősödött az öregedéssel kapcsolatos önképük.

"A kísérletben azt vizsgáltuk meg, hogy semlegesíthetők-e a társadalom és a média által az idősekről közvetített negatív sztereotípiák. Azt találtuk, hogy a tudatküszöböt át nem lépő pozitív üzenetekkel ez sikeresen megtehető" - foglalta össze a kutatás eredményeit Becca Levy, a tanulmány egyik szerzője, a Yale Egyetem munkatársa. A kutatók szerint a szubliminális üzenetek hatása a dominóelven működik: először a pozitív sztereotípiák segítenek megerősíteni az időseknek a pozitív önértékelésüket. Majd ennek további pozitív következményeként javul a fizikai teljesítőképességük is.

Az új vizsgálat eredményei részben ellentmondanak a University College London (UCL) kutatói által korábban találtaknak. Ők ugyanis arra jutottak, hogy a negatív szubliminális üzeneteknek sokkal nagyobb hatásuk van, mint a pozitívaknak.
Forrás: Subliminal positive messages 'have physical benefits for the elderly'

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag