Megint gyakrabban öl a kábítószer

Kövessen minket!

Magyarország az európai éllovasok között van a fiatalok ecstasy és amfetamin fogyasztásában. A droggal összefüggő halálesetek 2003 óta gyakoribbak az EU-ban - de nem tudják, hogy miért.
Stabilizálódott Európában a kábítószer-fogyasztás, ideértve a diszkódrognak számító cannabisét (indiai kender) is. Csökkent a heroin használata. - A jó híreket azonban beárnyékolja a kokainfogyasztás növekedése, valamint a droggal összefüggő halálesetek újra növekvő tendenciája, a 2003-ig tartó csökkenés után - mondta a múlt héten Wolfgang Götz , a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) igazgatója, amikor Brüsszelben ismertették az EU-ügynökség éves jelentését.
Az Európában hét-nyolc ezer évi haláleset előtt a megfigyelőközpont is értetlenül áll. - A túladagolás megelőzésében továbbra sem sikerült egységes szemléletet kialakítani - áll a jelentésben. A halálesetek a legnagyobb részt az ópiumszármazékokra vezethetők vissza.
Magyarországon a könynyebb drogok vannak divatban: az intravénás fogyasztás a ciprusiakkal és a hollandokkal együtt a legalacsonyabbnak számít. Hazánkban a negyedik legalacsonyabb az ópiumtúladagolásban meghaltak aránya. Nem jelentős az LSD sem, a 15-24 évesek között azonban Magyarország európai negyedik az ecstasy élvezetében (a korosztály négy százaléka fogyasztja), illetve az amfetamin származékoknál (három százalék). Az indiai kendernél a magyar kamaszok és fiatal felnőttek európai kilencedikek (13 százalék) - a cseheknél csaknem minden harmadik fiatal él ezzel a droggal!
A terápiára újonnan jelentkezők közül a magyaroknál az egyik legnagyobb a cannabisfogyasztók aránya. A jelentés éppen hazánk, Szlovákia és az EU-n kívüli Norvégia esetében figyelmeztet e téren a növekedésre; igaz, azzal, hogy a legfrissebb becslések szerint ez azért nem látványos. A kendert mindenesetre a tagállamok felében házilag termesztik - miközben az ópium 92 százaléka például Afganisztánból jön. Az 1999-2005 közötti időszakban megháromszorozódott az emiatt kezelést kérők száma.
Régóta nem megbélyegző már a fogyasztás - világít rá az EU ügynöksége. A félmilliárd európai közül hetvenmillióan legalább egyszer kipróbálták már életükben a cannabist, tizenkétmillióan a kokaint, tizenegymillióan az amfetamin-származékokat, 9,5 millióan pedig az "exet". - Az "ecstasy" elsősorban diszkódrog, mert a pörgés érzése mellett hatását a társak keresése, az együttlét igénye, a zene hatására látomások kísérik - írja utóbbiról egy hazai szakember.
Rekordmennyiségű, 107 tonna kokaint foglaltak le tavalyelőtt Európában. Az évi négyszáz halálesetet előidéző szert 2006-ban 4,5 millióan fogyasztották a kontinensen, ami csaknem egymilliós növekedést jelent. A legtöbb kokainfüggő Spanyolországban és Hollandiában él.
Továbbra is probléma a drogfogyasztással összefüggő HIV-fertőzés. Az intravénásan beadható szerek fogyasztói közül 100-200 ezren betegedtek már meg, tavalyelőtt 3500 új esetről szereztek tudomást Európában.

Gerinctorna

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Aktuális
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+10, +18 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Hazánkban kedden délelőtt keleten változóan, nyugaton erősen felhős lesz az ég ott elszórtan kisebb eső, zápor kialakulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag