Megint gyakrabban öl a kábítószer

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Magyarország az európai éllovasok között van a fiatalok ecstasy és amfetamin fogyasztásában. A droggal összefüggő halálesetek 2003 óta gyakoribbak az EU-ban - de nem tudják, hogy miért.
Stabilizálódott Európában a kábítószer-fogyasztás, ideértve a diszkódrognak számító cannabisét (indiai kender) is. Csökkent a heroin használata. - A jó híreket azonban beárnyékolja a kokainfogyasztás növekedése, valamint a droggal összefüggő halálesetek újra növekvő tendenciája, a 2003-ig tartó csökkenés után - mondta a múlt héten Wolfgang Götz , a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) igazgatója, amikor Brüsszelben ismertették az EU-ügynökség éves jelentését.
Az Európában hét-nyolc ezer évi haláleset előtt a megfigyelőközpont is értetlenül áll. - A túladagolás megelőzésében továbbra sem sikerült egységes szemléletet kialakítani - áll a jelentésben. A halálesetek a legnagyobb részt az ópiumszármazékokra vezethetők vissza.
Magyarországon a könynyebb drogok vannak divatban: az intravénás fogyasztás a ciprusiakkal és a hollandokkal együtt a legalacsonyabbnak számít. Hazánkban a negyedik legalacsonyabb az ópiumtúladagolásban meghaltak aránya. Nem jelentős az LSD sem, a 15-24 évesek között azonban Magyarország európai negyedik az ecstasy élvezetében (a korosztály négy százaléka fogyasztja), illetve az amfetamin származékoknál (három százalék). Az indiai kendernél a magyar kamaszok és fiatal felnőttek európai kilencedikek (13 százalék) - a cseheknél csaknem minden harmadik fiatal él ezzel a droggal!
A terápiára újonnan jelentkezők közül a magyaroknál az egyik legnagyobb a cannabisfogyasztók aránya. A jelentés éppen hazánk, Szlovákia és az EU-n kívüli Norvégia esetében figyelmeztet e téren a növekedésre; igaz, azzal, hogy a legfrissebb becslések szerint ez azért nem látványos. A kendert mindenesetre a tagállamok felében házilag termesztik - miközben az ópium 92 százaléka például Afganisztánból jön. Az 1999-2005 közötti időszakban megháromszorozódott az emiatt kezelést kérők száma.
Régóta nem megbélyegző már a fogyasztás - világít rá az EU ügynöksége. A félmilliárd európai közül hetvenmillióan legalább egyszer kipróbálták már életükben a cannabist, tizenkétmillióan a kokaint, tizenegymillióan az amfetamin-származékokat, 9,5 millióan pedig az "exet". - Az "ecstasy" elsősorban diszkódrog, mert a pörgés érzése mellett hatását a társak keresése, az együttlét igénye, a zene hatására látomások kísérik - írja utóbbiról egy hazai szakember.
Rekordmennyiségű, 107 tonna kokaint foglaltak le tavalyelőtt Európában. Az évi négyszáz halálesetet előidéző szert 2006-ban 4,5 millióan fogyasztották a kontinensen, ami csaknem egymilliós növekedést jelent. A legtöbb kokainfüggő Spanyolországban és Hollandiában él.
Továbbra is probléma a drogfogyasztással összefüggő HIV-fertőzés. Az intravénásan beadható szerek fogyasztói közül 100-200 ezren betegedtek már meg, tavalyelőtt 3500 új esetről szereztek tudomást Európában.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon, illetve keleten több helyen megnövekszik a gomolyfelhőzet, máshol jellemzően derült idő várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag