Egyre több a cigimentes övezet Budapesten

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A statisztikai adatok szerint nemcsak a dohányzás kipróbálása, de a rendszeres cigarettázás kialakulása is egyre fiatalabb életkorban következik be.
Az óvodából az általános iskolába került gyermeket a felsőbb osztályos tanulók miatt, fokozottabban érik azok a hatások, amelyek a dohányzást követendő példaként állítják be. Az egyik legfontosabb cél, hogy olyan véleményformáló élmények érjék a gyermekeket, amelyek hatására később minél kevesebben próbálják ki a cigarettázást, illetve szoknak rá a dohányzásra.
Egyetlen gyermek sem kerülheti el, hogy részesedjen az őt körülvevő ingerekből. Felfedezi a világot, kérdez-felel, megfigyel, kipróbál, és folyamatosan tapasztal. Utánzással sajátítja el a különböző viselkedésformákat, függetlenül attól, hogy azok pozitív vagy negatív értéknek felelnek meg. Így a mások által produkált mintákat reprodukálja, s ezzel új viselkedési módokra tesz szert.

Az elérni kívánt cél és a Fővárosi Közterület-felügyelet szerepe:

Leszokás a dohányzásról

Leszokás a dohányzásról

A kulturált dohányzás megismertetése, a közterületek tisztaságának megőrzése, mit tegyünk, hogy a műanyag szemetesek ne gyulladjanak fel, és a csikk ne kerüljön az aszfaltra, homokozóba.

A testmozgásra vágyó gyermekek és felnőttek - a közösség - egészségének megóvása, a dohányzás visszaszorítása illetve megszüntetése érdekében született döntés a fővárosi zöldfelületi rendszerbe tartozó zöldterületek és zöldfelületek védelméről, használatáról, fenntartásáról és fejlesztéséről szóló 10/2005. Fővárosi Közgyűlési rendelet 3/2009. számú módosításával, amely a főváros tulajdonában és kezelésében lévő 44 játszótéren és 30 szabadtéri sportterületen megtiltotta a közterületi dohányzást- tudatja a Fővárosi Közterület-felügyelet Hivatala.

A Felügyelet feladata a fenti norma hatályba lépését követően, az érintett objektumok környezetében tájékoztató tevékenység folytatása, amelyben felhívja a figyelmet a kulturált dohányzás szabályaira, a cigaretta csikkek felelőtlen eldobálásából adódó környezeti terhelésre és egészségkárosító következményeire, illetve a takarításra fordított önkormányzati források felesleges felhasználására és a normák mellőzése esetén alkalmazható szankciókra (helyszíni bírság, illetve feljelentés).

Az egészség, az egészséges környezet védelme érdekében Budapest Főváros Közgyűlésének 3/2009. (II.30) Főv.Kgy. rendeletével módosított 10/2005. (III.8.) Főv.Kgy. rendelete dohányzási tilalmat rendelt el a Budapest Főváros Önkormányzatának tulajdonában, fenntartásában, használatában lévő kiemelt zöldterületeken található játszó- és sporttereken.
A rendelet alapján a közterület-felügyelők ezeken a helyeken már akkor is intézkedhetnek, ha ott valaki rágyújt.
Egyéb területeken a dohányzás megengedett, de a csikk eldobálása mindenhol tiltott. Emiatt a közterület-felügyelők bármely fővárosi közterületen helyszínbírságot szabhatnak ki.
Jelenleg - a tilalom széles körű megismertetéséig - a közterület-felügyelők a tiltott helyen dohányzókat figyelmeztetik, tájékoztatják a tilalomról.

   [Forrás: OrientPress Hírügynökség]
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +19 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, csak kisebb esőre, záporra számíthatunk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag