A német orvosok 15 százaléka alkoholista?

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Különös eset döbbentette meg a napokban a német társadalmat. Egy neves ulmi klinika hasonlóan neves ortopédsebésze ugyanis egy csípőprotézis-műtét során összeesett, elveszítve eszméletét. Az 58 éves Christian T. vérében alkoholt mutattak ki.
Az ügy ráirányította a figyelmet az orvosok helyzetére, amely különösen az egészségügyi reform több mint két évvel ezelőtt történt megkezdése óta egyáltalán nem mondható rózsásnak. Tüstént szakértők kezdték elemezni: vajon a német orvosok is súlyosan betegek lennének?
Ugyancsak a német főváros egyik legtekintélyesebb neurológai és pszichiátriai professzorának egy vasárnapi nyilatkozata szerint igen. Frank König az interjúban elmondta, hogy az elmúlt időszakban a korábbinál összehasonlíthatatlanul több orvoskollégája kereste meg alkohol-, illetve kábítószer problémákkal. Szavai szerint jelenleg is számos orvoskollégát kezel. A függőség ugyanis olyan mértékű lett már náluk, hogy attól tartanak: operáció közben kiejtik az éppen szükséges eszközt a kezükből.
A professzor beszámolt arról: több orvostársa esetében a probléma egyáltalán nem új keletű. Csak hát korábban könnyebben tudtak maguknak felírni különböző nyugtatókat vagy könnyebben fértek az orvosi szekrényhez. Mára ez nehezebbé vált.
Különösen a klinikák vezető orvosaira jellemző az úgynevezett "burn out-szindróma", azaz a teljes kiégés. Ilyenkor pedig a legtöbben közülük alkohollal igyekeznek gyógyítani magukat.
Mindezen túl - mint elmondta - az orvosokra egyre nagyobb gazdasági, illetve egzisztenciális nyomás nehezedik, s ilyenkor is gyakran nyúlnak az üveghez vagy a különböző gyógyszerekhez. Többen már az öngyilkosság gondolatával is foglalkoznak - jelentette ki Frank König, aki azt is elmondta: orvos betegeinek száma különösen magas a traumatológusok közül, ők ugyanis rendkívül nagy érzelmi nyomásnak vannak kitéve.
A tabu ledőlt
Az orvosok és az alkohol viszonya az egyik olyan téma volt Németországban, amely mostanáig tabunak számított. Ez a tabu azonban ledőlt, s egy legutóbbi jelentés már arra világított rá, hogy a mintegy 300 ezer németországi orvos mintegy 8 százaléka alkohol- vagy kábítószerfüggő. Szakértők azonban a tényleges számot ennél jóval magasabbra becsülik, szerintük az orvosok 30 százaléka rendszeresen fogyaszt alkoholt, s mintegy 15 százalékra tehető az alkoholfüggő orvosok száma.
Az okok között König elő helyen az orvosokra háruló felelősséget említette. Ugyanakkor rámutatott arra, hogy az elmúlt években jelentősen megnövekedtek a rájuk nehezedő terhek, több munkát olykor kevesebb pénzért és a korábbinál rosszabb körülmények között kell elvégezniük. Nem véletlen az sem, hogy a német orvosok közül mind többen külföldön keresnek munkát.
Mindez azonban nem jelenti azt, hogy szemet lehetne hunyni az egész felett. A német orvosi kamara a napokban tovább szigorította az orvosokra vonatkozó előírásokat, az alkoholra vonatkozóan - különösen a műtétek esetében - életbe lépett az úgynevezett "nulla-tolerancia". Ezen kívül több német klinikán már bevezették a névtelen bejelentések rendszerét. Eszerint az ápolónők - sőt a kollégák is - névtelenül bejelentést tehetnek akkor, ha az orvosok között feltűnő esetet észlelnek.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag