A nemdohányzók védelmében fordultak az Ab-hez

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  stop.hu

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult az Egészségünkért a XXI. században Alapítvány az 1999. évi, a nemdohányzók védelméről szóló törvény és a munkavédelemről szóló 1993. évi törvény között lévő ellentmondások feloldása érdekében - jelentette be Szilágyi Tibor, az alapítvány ügyvivője kedden Budapesten.
A két törvény között a vendéglátó-ipari egységekre vonatkozóan található ellentmondás - mondta Szilágyi Tibor, aki beszámolt arról is, hogy a nemdohányzók védelme érdekében az állampolgári jogok országgyűlési biztosának is benyújtottak egy beadványt.
Az ügyvivő a Gazdaságkutató Intézet (GkI) egy korábbi felmérését ismertetve elmondta, hogy Magyarországon 2004-ben 2.300 ember halt meg azért, mert mások dohányfüstjét belélegezte, közülük 1.100-an sohasem dohányoztak. 2004-ben a magyar társadalomnak és a költségvetésnek 17 milliárd forint vesztesége származott a passzív dohányzás miatt - fűzte hozzá.
Koós Tamás, az alapítvány főmunkatársa azt hangsúlyozta, hogy az Alkotmánybíróságnak köteleznie kellene a törvényalkotót arra, a vendéglátóegységekben úgy jelölje ki a dohányzóhelyeket, hogy az ne ütközzék a munkavédelemről szóló törvény előírásaival.
A jelenlegi szabályozás nem teszi világossá azt, hogy a vendéglátóegységre mint munkahelyre milyen szabályozás vonatkozik - folytatta a szakember.
Koós Tamás állítása szerint a vendéglátóhelyeken dolgozók diszkrimináció áldozatai. Ezt a munkavédelemről szóló törvény azon passzusával támasztotta alá, miszerint a törvény minden munkavállaló számára lehetővé teszi az egészséges munkakörnyezethez való jogot.
Horváth Ágnes egészségügyi miniszter májusban Brüsszelben az Európai Unió tagországainak szakminiszteri ülésén jelentette be, hogy a magyar kormány betiltaná a nyilvános zárt helyeken a dohányzást.
Leszögezte, hogy a magyar stratégia sarokpontjai a passzív dohányzás elleni fellépés és a munkavállalók védelme.
Magyarország ezzel csatlakozni kíván a brüsszeli bizottság Dohányfüstmentes Európáért Zöld Könyvéhez, amelynek célja, hogy drasztikusan visszaszorítsa a dohányzást, és korlátozza azon nyilvános helyek számát, ahol rá lehet gyújtani.
STOP

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag