A kövérség a vastagbélrák legnagyobb rizikófaktora

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  stop.hu

A Stony Brook Egyetem és a Connecticut Egyetem kutatói felfedezték, hogy nők esetében a vastag- és végbél eredetű (colorectalis) daganatok az összes közül a legnagyobb rizikótényezőjének a kövérség bizonyult.
Dr. Joseph C. Anderson munkatársaival 1252 colonoscopián átesett nő vizsgálati anyagát nézte át. A betegeket életkor, kórelőzményben szereplő dohányzás, családon belül előforduló colorectalis rák és BMI alapján csoportokba osztották. Kövérségnek a 30 feletti BMI értéket határozták meg. A dohányzással kapcsolatban három csoportot hoztak létre: akik sokat dohányoztak, akik keveset, és akik egyáltalán nem. Az erős dohányosok közé azok kerültek, akik évente tíz doboznál többet szívtak el, akik jelenleg is dohányoznak, valamint akik legfeljebb tíz éve hagyták abba a dohányzást. - írja a MediPress.
Az adatok elemzése során kiderült, hogy bár a dohányzás jelentősen emelte a colorectalis elváltozások kialakulásának kockázatát, az abszolút legnagyobb rizikótényező a kövérség volt. Azok közőtt, akiknél colorectalis neoplasia-t (kóros sejtburjánzást) találtak, minden ötödik ember kövér volt de csak 14 százalékuk dohányzott.
"Figyelembe véve azt a sajnálatos tényt, hogy az USA-ban egyre több az elhízott ember, a náluk kimutatott fokozott rizikót mindenképp figyelembe kell venni a szűrővizsgálatok tervezésekor. Mivel a kövérség és a colorectalis rák kialakulásának esélye között pozitív kapcsolat áll, ezért azok, akik csökkenteni tudják BMI értéküket, a daganat kialakulásának esélyét is csökkenteni fogják." - magyarázta Dr. Anderson.
STOP

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag