Alvásválságban szenvedünk

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

alvás, alváshiány, alvászavar, applikáció

Miközben biológiai óránk arra sarkall minket, hogy bújjunk ágyba időben, legtöbben mégis a külső tényezők, egészségtelen szokásaik és főként környezetük szociális elvárásai miatt jóval később bújnak ágyba.

A kutatás alapját a Michigan Egyetem által fejlesztett Entrain app adta. Az eredetileg jetlag leküzdésére fejlesztett alkalmazás eredményeiről a felhasználók dönthettek úgy, hogy megosztják a kutatócsoporttal. Az eredmények összegzése a Science Advances c. folyóirat friss tanulmányában jelent meg. A tanulmányban pedig a cirkadián ritmus (napi biológiai óra) országos lebontását, jellemzőit tették közzé.
Japánban és Szingapúrban például közel 7,5 órát alszanak. Alvásmennyiségben a franciák egy kevéssel előzik meg az angolokat, utóbbiak majdnem 8 óra alváshoz jutnak éjjel. A hollandok töltik a legtöbb időt az ágyban, ők 8 óra és 12 perccel szerezték meg az első helyet az applikációt letöltők között. Magyarországról nem esett szó a kutatásban.
A rendszeresen elhúzódó munkaórák és a kialvatlanság később krónikus betegséghez vezethetnek

A rendszeresen elhúzódó munkaórák és a kialvatlanság később krónikus betegséghez vezethetnek


A megfigyelések szerint a vizsgálat alanyai közül azok, akik több időt töltöttek természetes napfényben, általában korábban bújtak ágyba.
Nem csak országokra lebontva, de nemre és korra való tekintettel is levontak néhány következtetést. Az összegyűjtött adatok alapján elmondható, hogy a nők átlagosan napi fél órával többet alszanak, mint a férfiak. Az 55 év felettiek alvási napirendje pedig jóval rendszeresebb, mint a 30 év alattiaké.

A társadalmi szokások egészségkárosító hatása

A szociális környezetünk burkoltan elvárja, hogy éjjelente későn bújjunk ágyba, miközben a biológiai óránk arra sarkall, hogy kelljünk fel korábban és így nem jutunk elegendő alváshoz. Ebben a kiegyensúlyozatlanságban rejlik a globális alvásválság kulcsa.

Az alváshiány következményei

Az alváshiány az egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma napjainkban. Összegyűjtöttük az azonnal érzékelhető és hosszú távú hatásait. Részletek!

Az alváshiány a rendszertelen alvás komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet, melynek hatását szervezetünk csak évek múlva sínyli meg. Bármennyire is úgy gondoljuk, hogy a fáradtságon kívül nem lesz következménye, hosszú távon növeli a krónikus betegségek kockázatát.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekA betegek több információt igényelnek a biohasonló készítményekről

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag