Mi okozzuk gyermekeink pszichológiai károsodását?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A legjobb szándékú szülők is okozhatnak maradandó pszichológiai károsodásokat a gyermekükkel való kommunikáció során. Bármilyen jó szándékkal mondunk ugyanis valamit, a gyerekek teljesen máshogy értik azt. Dél-afrikai kutatók szerint a szülőknek alternatív kommunikációs eszközöket kell alkalmazniuk a gyermekükkel való kommunikáció során.

Például, ha a szülő azt mondja: Te vagy a legjobb/ legügyesebb/ legszebb, a gyerekekben az tudatosul, hogy az a dolga, hogy boldoggá tegye szüleit.
A szülőknek a pozitív megerősítés mellett törekedniük kellene arra, hogy a gyermek önértékelést is tanuljon, ezért inkább ilyenformán dícsérjük csemeténket: büszkének kellene lenned arra, amit elértél!

A szakértők szerint ugyanakkor a túl sok dicséret nem tesz jót a gyerekeknek, ők ugyanis azt szűrhetik le ebből, hogy szüleik csak akkor szeretik őket, amikor valamilyen eredményt érnek el.

Hasonló túlzásokat érhetünk el a fegyelmezés során is gyermekünknél. Ha rárivvallunk: "vigyázz a szádra!" azt a gyermekek teljesen máshogy értelmezik: nem érdekel, amit mondani akarsz. A megfelelő hatás elérésért inkább azt kellene sugallni gyermekünknek: örülök, hogy beszélni szeretnél velem, csak arra kérlek, a jövőben ne használd ezeket a szavakat, mert illetlenség ilyet mondani.

A gyerekek általában azért használnak szlenget, illetve csúnya szavakat, hogy felnőttesebbnek tűnjenek tőle. A szülőknek minden esetben meg kell beszélniük gyermekeikkel, hogy miért nem használhatnak bizonyos szavakat beszéd közben.

Ha vásárlás közben gyermekünk kívánságaira azzal felelünk, hogy: ezt nem engedhetjük meg magunknak, a gyerekek arra következtetnek, hogy a pénz határozza meg az élet értelmét, minden a pénz körül forog. Amit a szülőknek mondaniuk kéne: itt az áruházban nagyon sok szép dolog van, de nekünk otthon rengeteg van már belőlük, ezért nem vihetünk haza többet. Ha állandóan azzal a kifogással állunk elő gyermekeinknél, hogy nincs elég pénzünk azokra a dolgokra, amiket kérnek tőlünk, a gyerekek azt fogják hinni, hogy a pénz minden jó dolgok forrása.

Ha gyermekünk esetleg problémáival fordul hozzánk, nem szabad azt mondani neki, hogy ne aggódjon, minden rendben lesz.

Ebből gyermekünk arra következtet, hogy szülei nem érdeklődnek a problémái iránt, azt sugallják, hogy nem elég komoly ő ahhoz, hogy valódi gondjai lehessenek. Amit a szülőknek mondaniuk kéne: megértem min mész keresztül, mesélj róla, kérlek.

Ha a gyerekek azt érzik, szüleiket valóban érdeklik a problémáik, megkönnyebbülnek, és könnyebben oldják meg őket saját maguk.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag