Gyógyszert vinne a nyaralásra? Erre figyeljen!

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Bizonyos készítmények esetében megfelelő igazolásra van szükség, hogy az utazók gyógyszereiket gond nélkül magukkal vihessék más országokba!

A gyógykezelés alatt állók engedély nélkül is maguknál tarthatják a gyógyszerkészítményeiket az általános szabályok szerint az Európai Gazdasági Térség tagállamain belül, azaz az Európai Unióban, Izlandon, Lichtensteinben és Norvégiában. Nem kötelező tehát, de több napos külföldi tartózkodás előtt mégis ajánlott háziorvos segítségét kérni a szükséges formanyomtatvány kitöltésében vagy egy tartalmában hasonló igazolás kiadásában, hogy elkerülhessük az esetleges kellemetlenségeket. Az "Igazolás a gyógyszerkészítmények birtoklására kezelés alatt álló utazók számára" elnevezésű nyomtatvány bármikor letölthető az OGYÉI honlapjáról.

Egyes gyógyszereket csak engedéllyel vihetünk magunkkal külföldre
Egyes gyógyszereket csak engedéllyel vihetünk magunkkal külföldre

A fokozottan ellenőrzött, azaz kábító- vagy pszichotróp szert tartalmazó gyógyszerek esetében az orvosi igazolást az OGYÉI-nek is hitelesítenie kell. Amennyiben a külföldi utazás tartama nem haladja meg a három napot, a beteg személyes poggyászában a kezeléséhez elegendő mennyiségű gyógyszert a háziorvosa által kitöltött igazolás birtokában viheti magával, amelynek egyéb hitelesítése nem szükséges. Ha viszont a külföldi tartózkodás ideje három napnál (de legfeljebb 90 napig terjedően) tovább tart, úgy a kezelés alatt álló személy a gyógykészítményt saját felhasználási céllal csak az OGYÉI nyilvántartásba vételét követően viheti ki az országból.

A kivitelre engedélyezett mennyiségeket az utazás időtartamával arányosan számítják ki az engedélyek kiállításakor. A beteg a szükségesnél nagyobb mennyiséget nem vihet ki, ha azonban hamarabb megszakítja az utazást, a fel nem használt időarányos mennyiséget minden további nélkül visszahozhatja, ehhez nem kell külföldi hatóság engedélye. Minden egyéb esetben a fokozottan ellenőrzött szer a kezelőorvos által kitöltött nemzetközi igazolás birtokában, illetve a kiindulási országban illetékes hatóság igazolásával hozható be Magyarország területére, így ilyenkor az adott országban illetékes hatóságnál kell érdeklődni a szükséges dokumentumokról.


Bizonyos országok megtilthatják egyes gyógyszerek be- és kivitelét: erről az adott ország konzulátusa tud felvilágosítást adni, így érdemes utazás előtt az aktuális információk érdekében tájékozódni. A kábító- vagy pszichotróp szert tartalmazó gyógyszerek listája az OGYÉI honlapjáról érhető el.

Mitől lesz valami gyógyszer, miben különböznek ezek a termékek más készítményektől? Részletek itt.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32459

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon, illetve keleten több helyen megnövekszik a gomolyfelhőzet, máshol jellemzően derült idő várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag