Antibiotikum-kúra után: miért fontos a hüvelyflóra helyreállítása?

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

megfázás, hüvelyflóra, antibiotikum, hüvelyflóra egyensúlya

Az antibiotikumok nem válogatnak: a hüvelynek a fertőzésekkel szembeni védelmét biztosító bacilusait is elpusztítják. A normál hüvelyflóra helyreállítására szolgáló készítményekkel elejét vehetjük, hogy az antibiotikumos kezelés kellemetlen folyományaként esetleg hüvelyi fertőzés lépjen fel.

A bakteriális vaginózis a hüvely leggyakoribb fertőzése: a hüvelyi folyástól szenvedő nők 50 százalékánál ez a fertőzés a probléma forrása. A bakteriális hüvelyfertőzésnek számos hajlamosító tényezője van, így a rossz higiénés és táplálkozási szokások, az alkohol, a dohányzás és más legális és illegális drogok, a fokozott szexuális aktivitás és gyakori partnercsere, a stressz és így tovább. A leggyakoribb okok közé tartozik még a különböző betegségek kezelésére alkalmazott antibiotikum-kúra is. Az ősz közeledtével, a hűvösebb idő beálltával - amikor még nem mindig jut eszünkbe, hogy a hidegebb estékre bekészítsük a tartalékpulóvert - könnyű megfázni, azaz egyre nagyobb eséllyel lehet szükségünk ezekre a gyógyszerekre.

Az antibiotikumok ugyanis nem csak a bélflórát károsítják, ahogy azzal ma már viszonylag sokan tisztában vannak, de rombolják a hüvely természetes védelmi rendszerét is. A bélrendszerhez hasonlóan a vaginában is olyan baktériumok élnek, amelyek az egészséges testi funkciókat támogatják. Amikor ezek az együtt élő baktériumok egyensúlyban vannak, akkor beszélhetünk élettani, azaz normál hüvelyflóráról. Kóros esetben pedig, amikor ez az egyensúly felborul, a baktériumok száma és összetétele megváltozik.

Antibiotikum-kúra alatt figyeljünk a hüvelyflóra egyensúlyának megőrzésére is

Antibiotikum-kúra alatt figyeljünk a hüvelyflóra egyensúlyának megőrzésére is

A hüvely ökológiai egyensúlyát egy antibiotikum-kúra könnyen megzavarhatja, az ilyen típusú gyógyszerek ugyanis a hüvelyben normál esetben megtalálható tejsavbaktériumokat (laktobacilusokat) is elpusztítják, azaz azokat a jótékony hatású bacilusokat, amelyek védelmet nyújthatnak a fertőzésekkel szemben.

Egy légúti fertőzés miatt alkalmazott antibiotikumos kezelés tehát - mivel károsítja a normál hüvelyflórát - könnyen bakteriális hüvelyfertőzéshez vezethet. Ezért legkésőbb a gyógyszerszedést követően, de inkább már azzal egyidejűleg érdemes lépéseket tenni a hüvely ökológiai egyensúlyának a helyreállításáért, hogy megelőzzük a panaszok kiújulását és az esetleges szövődményeket. Hasonlóan ahhoz, ahogy a bélflóránkat óvjuk ilyen helyzetekben, a hüvelyflóráról sem lenne szabad megfeledkeznünk: ma már számos, erre szolgáló helyi készítmény - kenőcs, kúp - áll rendelkezésünkre.

Természetesen legalább ennyire fontos, hogy mindent megtegyünk a fertőzések megelőzése érdekében. Bár a hűvösebb időben mindenkinek jólesik a szauna és a meleg, termálvizes fürdőzés, óvatosan érdemes élnünk velük, mert a nedves melegben a kórokozók is igen jól érzik magukat. A szaunában ügyeljünk a higiéniára, és ne üldögéljünk túl soká a termálvizes medencékben sem. Kerüljük a túl gyakori hüvelyöblítést - irrigálást - is, hiszen ezzel az eljárással kimoshatjuk a normál intim flóránkat. Aki hajlamos a hólyaghurutra, különösen figyeljen oda a természetes hüvelyflóra karbantartására: az említett készítmények rendszeres alkalmazása hosszútávon hatékony fertőzés-megelőzést jelent.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Dr. Kiss György
Szülész-nőgyógyász
Kérdezek tőle

Szakértőink által már megválaszolt kérdések:Kérdezzen Ön is!

30037

További Szülész-nőgyógyász magánrendelésekért kattintson!

Foglalj orvost!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag