A család miatt fáj a hátunk?

Segít, ha van munkahelyünk
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

hátfájás, krónikus hátfájdalom

A Huddersfieldi Egyetem szakértői kutatásukban a munkahelyükre visszatérő, hátfájdalommal küzdő betegek életét befolyásoló társadalmi hatásokat elemezték, hogy még tovább bővítsék a rendellenességgel kapcsolatban számításba vehető orvosi tényezők sorát.

A kutatók a hátfájdalomtól szenvedő betegek felépülését, és a munkahelyükre való visszatéréssel kapcsolatos nehézségeket vizsgálták. Kutatásuk legújabb szakaszában úttörő módon a család és más fontos személyek hatását vették számításba. Az egyetem munkatársai dr. Joanna Brooks és dr. Serena McCluskey pszichológusok vezetésével olyan krónikus hátfájdalomban szenvedő embereket kérdeztek ki, akiknek sikerült megmaradni munkahelyükön, és olyanokat is, akik nem tudtak visszatérni munkájukhoz. A betegek családtagjaival is elbeszélgettek, hogy ezzel is segítsék a hátfájdalomból való felépüléssel összefüggő tényezők alaposabb megértését. Az eredmények jelentős különbségeket mutattak a két csoport között.

"Azok, akik a munkahelyükön tudtak maradni, nagyobb rugalmassággal és önállósággal rendelkeztek a munkájukban" - mondta dr. McCluskey. "Az ilyen típusú munka nagyon fontos, mert segít kontrollálni hátfájdalmukat, és nagyobb támogatást kapnak munkaadójuktól."A kutatás azt is kimutatta, hogy a munkahelyükön maradt betegek családtagjai sokkal függetlenebbek egymástól. "Ők is támogatóan viselkednek, de önállóbbak. A nem dolgozó hátfájós betegek családtagjai viszont nagymértékben belefolynak egymás életébe" - magyarázta dr. McCluskey.

A kutatók szerint arról is fontos említést tenni, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a hátfájdalomtól szenvedőknek nem könnyű munkát találniuk, vagy átképezni magukat valami alkalmasabb foglalkozásra. Az eredmények mindenesetre arra hívják fel a figyelmet, milyen fontos szerepet játszanak a társadalmi tényezők a hátfájdalomban, és milyen mértékben támogathatják a családtagok, a családorvosok és a munkáltatók az ilyen betegek visszatérését a munka világába. A kutatás eredményei részletesen a BMC Musculoskeletal Disorders Journal szaklapban olvashatók.
Foglalj orvost!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag