Jelezhetők a szívbetegségek

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Minden második magyarországi haláleset mögött szív- és érrendszeri problémák állnak, ez 45 százalékkal magasabb, mint az EU25 átlaga. Ez magyarázza, hogy a hazai szakemberek egységesen kívánnak fellépni e súlyos betegségegyüttes ellen.
Ennek eszköze a Magyar Terápiás Konszenzus Konferencia, amelyet a hét végén harmadszor rendeztek meg a fővárosban.
A szív- és érrendszeri ok miatt bekövetkezett halálesetek számában Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban lényeges csökkenés következett be. Ám Kelet- és Közép-Európában, sőt, hazánkon belül is kicsi a javulás, és a megyék között is vannak különbségek.
A két évvel ezelőtti rendezvény ajánlásai óta számos új fejlemény került napvilágra. Szakemberek nemzetközi kutatásokra alapozva megállapították, hogy a régi és az új betegségkockázatok együttesen mintegy 90 százalékban - statisztikailag nagy valószínűséggel - előre jelezhetik a szív-ér rendszeri események bekövetkeztét. 2007-ben számos európai társaság közös ajánlást tett közzé, amelynek jellemzője, hogy egyszerűsítésre és közérthetőségre törekedett, a bizonyítékokon alapuló orvoslás tényeinek és következtetéseinek maradéktalan szem előtt tartása mellett. A mostani, harmadik terápiás konszenzus alkalmával az érelmeszesedésen alapuló szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) kórok ezen holisztikus megközelítéséhez csatlakoztak a hazai orvosok is.
A kockázatok közül kiemelkedik a hasi elhízás, a magas vérnyomás, a magas vérzsír- és vércukorszint. Érdekességként említette meg Szollár Lajos, a kongresszus elnöke, hogy az új európai ajánlásokban a kockázati tényezők közé bekerült az alacsony zöldség- és gyümölcsfogyasztás, valamint a pszichoszociális stressz is. A professzor szerint napi 40 0-6 00 gramm zöldség-gyümölcs elfogyasztása lenne szükséges. A stressz kezelése társadalmi probléma, amely az emberek képzettségével, jövedelmi viszonyaival, életmódjával, magánéletével, a depresszióval függ össze.
Magyarországon a születéskor várható élettartam a férfiaknál nyolc, a nőknél hat évvel marad el az európai értéktől, az évi 130 ezer körüli haláleset felét a keringési rendszer betegségei, negyedét a rosszindulatú daganatos betegségek okozzák. Az orvostársaságok képviselői egyetértenek abban, hogy az e kórok hátterében álló előzmények javarészt azonosak, ezért azokat összefoglalóan kardiovaszkuláris rizikótényezőkként határozzák meg.
Azt, hogy életmódbeli változtatást vagy gyógyszeres kezelést javasol-e az orvos, a kockázatoktól függ - mondta Pados Gyula, a Magyar Atherosclerosis Társaság alelnöke. A nagy rizikójú csoportba sorolják be azokat, akik valamilyen szív-ér rendszeri vagy cukorbetegségben, illetve veseelégtelenségben szenvednek. Ha ezek valakinél összeadódnak, igen magas a kockázata a súlyos kardiovaszkuláris betegségeknek. A hazai felnőtt lakosság több mint fele túlsúlyos, minden negyedik ember elhízott. Különösen súlyos a hasi elhízás (férfiaknál 102, nőknél 88 cm haskörfogat felett), amely ugyancsak nagymértékben növeli mind a kardiovaszkuláris betegségek, mind a diabétesz kialakulásának valószínűségét.
Betegség nélkül is nagy kockázatúnak tarthatók azok, akiknél három vagy több rizikófaktor mutatható ki - esetleg csak egyetlen, de az nagyon súlyos. Ilyen lehet például 180/110 Hgmm feletti vérnyomás, a 8,0 mmol/l feletti koleszterinszint, a 40 kg/m2 feletti testtömegindex (BMI) vagy a vese elégtelen működését jelző laboreredmény. Idesorolhatók az érelmeszesedés és a családi kórelőzmény is. Nagy kockázat esetén az elérendő koleszterinszint célértéke 4,5 mmol/l, a vérnyomásé pedig 130/80 Hgmm, elhízás esetén férfiaknál a 94, nőknél a 80 cm alatti haskörfogat, valamint a vércukorszint 6,0 mmol/l alá vitele - mondta Farsang Csaba, a Magyar Hipertónia Társaság örökös tiszteletbeli elnöke. Kérdésünkre elmondta: 31 úgynevezett kardiometabolikus egészségügyi centrumot hoznak létre az országban, ezekben egységes irányelvek szerint alkalmazzák a terápiát. De Chatel Rudolf, a Semmelweis Egyetem professzora arra hívta fel a figyelmet, hogy az előző évek kedvező tendenciája - a magas vérnyomásos páciensek rendszeresen szedték a gyógyszereiket - ez év márciusában megtört, mára 10 százalékkal esett a vérnyomás csökkentésére szolgáló orvosságok dobozforgalma, pedig ez a kór súlyos kockázatot jelent a kardiovaszkuláris tragédiák kialakulásában. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre azt válaszolta: a betegek valószínűleg azért nem mennek el az orvoshoz, mert nem tudják a vizitdíj mellett a gyógyszerek térítési díját is kifizetni. Kérdésünkre, hogy az azonos betegségre való, de különböző hatóanyagú szerek OEP általi egy csoportba sorolásáról, s azokhoz fix összegű tb-támogatás nyújtásáról mi az orvosi szakma véleménye, Farsang Csaba professzor úgy válaszolt: az egészségpolitika ez irányú, fiskális szempontokat előnyben részesítő döntése minden szakmai megalapozottságot nélkülöz.
(2007.11.14. 11:33)
VG - Világgazdaság
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt észak felől átmenetileg csökken a felhőzet, többfelé kiderül az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag