Elektronikus családorvosi vizit

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

New York, 2008. február 8. (MTI) - Egyes amerikai egészségbiztosítók már ugyanúgy kifizetik a családorvosi vizitet, ha a beteg és a doktor csak elektronikus úton találkozik, mintha az orvosi rendelőben ténylegesen megtörtént volna a vizsgálat. A szakértők szerint ez a folyamat várhatóan a jövőben fölgyorsul és általános lesz.
Az Egyesült Államokban az Amerikai Szívgyógyászati Kollégium tájékoztatója szerint a legnagyobb egészségbiztosító, az Aetna, valamint a Cigna Corp. biztosító társaság közölte, hogy fedezi az orvos-beteg találkozó költségét akkor is, ha az csupán "online", a számítógépen keresztül történt.
A módszert a betegek elsősorban a hosszú vizsgálati előjegyzés, az orvos rendelőjébe utazás és az ottani várakozás lerövidítése végett választják. "Ha az orvosok munkáját akkor is kifizetik, ha a betegellátás egy része az interneten keresztül folyik, az kicsi, de jelentős lépés a jó irányba" - vélekedik David Cutler, a Harvard University egészségügyi közgazdásza. "A betegek így könnyebben eljuthatnak az orvoshoz és ez lényegesen javítja az életük minőségét".
Az ilyen távtalálkozók főleg arra alkalmasak, hogy a rendszeres kezelési megbeszélést, konzultációt az orvos és betege ebben a formában intézze. A változás a biztosítások vezetői szerint azért jelentős, mert az Egyesült Államokban az utolsó öt esztendőben az orvosi vizitek száma mintegy 20 százalékkal nőtt és az utolsó évben 1,2 milliárd orvos-beteg találkozót tartottak nyilván.
Ez azt jelenti, hogy a lakosság idősödése mind több orvosi vizsgálatot tesz szükségessé, miközben a gyakorló orvosok száma csökken, ami mind hosszabb előjegyzési időt, betegvárakozást jelent. Ugyanakkor a korszerű technika a leggyakoribb, krónikus betegségek vizsgálatát lényegesen egyszerűbbé tette.
Az otthoni, egyre olcsóbb és pontosabb vérnyomásmérő eszközök mind több magas vérnyomásban szenvedőnél teszik lehetővé a rendszeres vérnyomásmérést. Hasonló a helyzet a cukorbetegek esetében is, akik ugyancsak otthon, naponta többször is tudják ellenőrizni a vércukor- értéküket.
Az ilyen, életfogytiglani kezelést igénylő betegségeknél rendszeres orvosi ellenőrzésre van szükség, de ez legtöbbször csupán a gyógyszerszedés megbeszélése, az esetleges panaszok ellátása, vagyis tényleges orvos-beteg találkozó csak ritkán kell.
Dr. Christy Calderon, a Kaiser Permanente egyik háziorvosa arról számol be, hogy betegeinek csaknem felét vagy telefonon kezeli, vagy internet útján, abban a formában, hogy egy videokamera is van az íróasztalán, mert "ha így a páciens látja is a doktort, sokkal személyesebb a kapcsolat".
A biztosítók általában azt kivánják, hogy az orvos a hívás napján tárgyaljon a beteggel, ha nem teszi, e-mail útján emlékeztetik erre. A következő nap, ha a doktor még mindig nem látta el a beteget, telefont is kap. A biztosító egyébként csak akkor fedezi a megbeszélés, tanácsadás költségeit, ha részletes dokumentáció érkezik, amiben benne van a diagnózis és a megbeszélés időtartama.
A vizit költségét a beteg az elektronikus találkozás végén, kártya útján fizeti és a biztosító utólag téríti az összeget, ami jelenleg 25-125 dollár között mozog. Jelenleg azonban mind az orvosok, mind a betegek egy része kételkedik abban, hogy az új rendszer ténylegesen jól működik majd.
Az orvosok között sokan úgy érzik, hogy a távgyógyításnak súlyos veszélyei vannak és etikailag sem egyértelmű megoldás. A betegek többsége is úgy gondolja, hogy a monitoron megjelenő orvos nem pótolja a személyes orvos-beteg kapcsolatot.
Az egészségügyi gazdaságtan szakértői között többen úgy látják, hogy ez a változás valószinűleg tovább növeli az egyébként is elrémítően emelkedő egészségügyi kiadásokat. Lehetséges, hogy a kétségtelenül kényelmesebb és egyszerűbb elektronikus orvoslátogatást még sokkal több beteg fogja igénybe venni, még gyakrabban, mint a személyes találkozót.
(MTI-Panoráma - Matos Lajos)
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon, illetve északkeleten változóan felhős idő várható, máshol alig zavarják felhők a sok napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag