Allergiát válthatnak ki a légfrissítők

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

asztma, allergia

Sokan szeretik a légfrissítők és az illatosított gyertyák által keltett hangulatot, ám egyre növekszik azok száma, akiknél mindez allergiás reakciót vált ki.

"Egyre több beteg keres fel bennünket ezzel a problémával. Sokan panaszkodnak, hogy egyes lakásokban nem is bírnak megmaradni az illatosítók miatt. Bőrteszttel nem tudjuk ezt szűrni, de számos esetben erős a pszichológiai reakció is" - mondta Dr. Stanley Fineman, az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Kollégium leendő elnöke.

Dr. J. Allen Meadows allergológus hozzátette, hogy sokan kénytelenek elviselni az ilyen illatosítókat a munkahelyükön. A szagra panaszkodó kollégát a munkatársai gyakran tartják összeférhetetlennek, mivel nem hiszik el, hogy mást irritálhat az általuk kellemesnek érzett illat.

Fineman, aki az Atlantai Allergia- és Asztmaklinika munkatársa is egyben, a Kollégium bostoni konferenciáján beszélt a témáról. Egy 2009-es kutatásra hivatkozott, melyben 2000 ember közül 11 százalék mutatott túlérzékenységi tüneteket, 31 százalék tapasztalt magán kellemetlen reakciót egyes parfümökre, és 19 százalék nyilatkozott úgy, hogy a légfrissítők nehézlégzést, fejfájást vagy egyéb problémákat okoznak nála. Az asztmások körében magasabbak voltak az arányok.

Az illatgyertyák illékony szerves összetevőket (VOC) bocsátanak ki, amelyek gyakran tartalmaznak formaldehidet, petróleumpárlatot, limonitot, alkoholt és észtert. Nagy koncentrációban ezek az anyagok a szem és a légzőszervek irritációjához valamint fejfájáshoz vezetnek. A Washingtoni Egyetem kutatói 2008-ban megállapították, hogy számos mosópor és szobában használatos légfrissítő bocsát ki magából veszélyes anyagokat. Egy olyan elektromos terméket is találtak, amely több mint húszféle vegyületet juttat a levegőbe, ezek közül hét pedig mérgezőnek vagy kockázatosnak lett nyilvánítva.

Gretchen Schaefer, a Különleges Fogyasztási Termékek Szövetségének kommunikációs igazgatóhelyettese azonban leszögezte, hogy a VOC önmagában nem mérgező. "Minden, ami illatot bocsát ki magából - a virágok vagy a fenyőfa is - tartalmaz VOC-t" - mondta. Amerikában ugyan előírás, hogy minden, a termékekben található veszélyes anyagot jelenteni kell a hatóságoknak, sok szakember azonban attól tart, hogy a szabályozás nem elég szigorú. Pedig Schaefer szerint az előírásoknak megfelelő használat esetén nem származhat probléma a használatukból.

Foglalj orvost!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag