Mikor jár a kórházi ellátás?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az általános fekvőbeteg-ellátás a jogszabályi rendelkezések szerint nem más, mint a betegnek a lakóhelye közelében, fekvőbeteg-gyógyintézeti keretek között végzett egészségügyi ellátása. Ez alatt általában a kórházi ellátást értjük a hétköznapokban.

Fő szabály szerint ezt az ellátási formát a beteg folyamatos ellátását végző orvosának, kezelő orvosának- legtöbb esetben a háziorvosnak, vagy járóbeteg-szakorvosnak- beutalása alapján lehet igénybe venni. Kivételt jelenthetnek az olyan esetek, ha szakvéleményhez szükséges kivizsgálás érdekében keressük fel az intézményt, vagy ha állapotunk azonnali ellátást igényel.

A fekvőbeteg-ellátás szolgáltatásai

Az ellátás igényelhet folyamatos benntartózkodást, lehet meghatározott napszakban való benntartózkodáshoz kötött, diagnosztikai, gyógykezelési, rehabilitációs vagy ápolási célú ellátás, vagy éppen egyszeri, kúraszerű beavatkozás is.

Ezeknek az ellátásoknak a keretében térítésmentesen vagyunk jogosultak

  • a rendelkezésre álló és megfelelő fekvőbeteg-gyógyintézetben való elhelyezésre, arra az időtartamra, amíg az ellátásunk ott indokolt;
  • a betegség megállapításához szükséges vizsgálatokra;
  • az orvos előírásai szerinti gyógykezelésre (így a műtéti beavatkozásokra és az annak során felhasznált gyógyászati anyagokra is);
  • az orvos előírásai szerinti gyógyászati ellátásra;
  • a gyógykezeléshez szükséges gyógyszerre (vérkészítményre), kötszerre, valamint az ideiglenes gyógyászati segédeszközre és használatának betanítására;
  • a gyógykezeléshez szükséges ápolásra, szakápolásra, továbbá az otthonában történő távozást követő időszakra vonatkozó életvezetési tanácsadásra, és amennyiben szükséges a diétás tanácsadásra;
  • az étkezésre, és amennyiben szükséges az orvos által rendelt diétára.
Ingyenesen vagyunk jogosultak továbbá a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátást kiváltó otthoni szakápolásra és otthoni hospice ellátás igénybevételére is.

A felsorolt térítésmentes ellátásokon túl, további szolgáltatásokra is igényt tarthatunk, de ezeket már csak részleges térítési díj ellenében vehetjük igénybe.

Részeleges díjat kell fizetni, abban az esetben például, ha
  • az ellátást beutaló nélkül szeretnénk igénybe venni és azonnali ellátásunk nem indokolt;
  • az ellátást nem annál az intézménynél kívánjuk igénybe venni, ahova a beutalónk szól, és az azonnali ellátása nem indokolt;
  • egyes szanatóriumi ellátásokat szeretnénk igénybe venni.
Vannak esetek, amikor kiegészítő térítési díjat szükséges fizetni az igénybe kívánt venni szolgáltatásért. Ez az eset áll fenn, amikor olyan ellátást szeretnénk igénybe venni, amely eltérő tartalmú az eredetileg meghatározottól és az többletköltséget ró az intézményre, vagy kényelmi szolgáltatásokra van igényünk, illetve ápolási intézményben való elhelyezés esetén is.

A jogszabály úgy rendelkezik, hogy a térítési díj ellenében igénybe vehető szolgáltatások és fizetendő díjak jegyzékét az intézményben jól látható helyen ki kell függeszteni. E mellett viszont a beteget személyesen is tájékoztatni kell a különszolgáltatások térítési díjairól.

A fekvőbeteg-szakellátás részletes szabályai megismerhetőek az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 91-92. § szakaszaiban, a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 14., 23-24. § szakaszaiban.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag