Mikor jár a kórházi ellátás?

Kövessen minket!

Az általános fekvőbeteg-ellátás a jogszabályi rendelkezések szerint nem más, mint a betegnek a lakóhelye közelében, fekvőbeteg-gyógyintézeti keretek között végzett egészségügyi ellátása. Ez alatt általában a kórházi ellátást értjük a hétköznapokban.

Fő szabály szerint ezt az ellátási formát a beteg folyamatos ellátását végző orvosának, kezelő orvosának- legtöbb esetben a háziorvosnak, vagy járóbeteg-szakorvosnak- beutalása alapján lehet igénybe venni. Kivételt jelenthetnek az olyan esetek, ha szakvéleményhez szükséges kivizsgálás érdekében keressük fel az intézményt, vagy ha állapotunk azonnali ellátást igényel.

A fekvőbeteg-ellátás szolgáltatásai

Az ellátás igényelhet folyamatos benntartózkodást, lehet meghatározott napszakban való benntartózkodáshoz kötött, diagnosztikai, gyógykezelési, rehabilitációs vagy ápolási célú ellátás, vagy éppen egyszeri, kúraszerű beavatkozás is.

Ezeknek az ellátásoknak a keretében térítésmentesen vagyunk jogosultak

  • a rendelkezésre álló és megfelelő fekvőbeteg-gyógyintézetben való elhelyezésre, arra az időtartamra, amíg az ellátásunk ott indokolt;
  • a betegség megállapításához szükséges vizsgálatokra;
  • az orvos előírásai szerinti gyógykezelésre (így a műtéti beavatkozásokra és az annak során felhasznált gyógyászati anyagokra is);
  • az orvos előírásai szerinti gyógyászati ellátásra;
  • a gyógykezeléshez szükséges gyógyszerre (vérkészítményre), kötszerre, valamint az ideiglenes gyógyászati segédeszközre és használatának betanítására;
  • a gyógykezeléshez szükséges ápolásra, szakápolásra, továbbá az otthonában történő távozást követő időszakra vonatkozó életvezetési tanácsadásra, és amennyiben szükséges a diétás tanácsadásra;
  • az étkezésre, és amennyiben szükséges az orvos által rendelt diétára.
Ingyenesen vagyunk jogosultak továbbá a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátást kiváltó otthoni szakápolásra és otthoni hospice ellátás igénybevételére is.

A felsorolt térítésmentes ellátásokon túl, további szolgáltatásokra is igényt tarthatunk, de ezeket már csak részleges térítési díj ellenében vehetjük igénybe.

Részeleges díjat kell fizetni, abban az esetben például, ha
  • az ellátást beutaló nélkül szeretnénk igénybe venni és azonnali ellátásunk nem indokolt;
  • az ellátást nem annál az intézménynél kívánjuk igénybe venni, ahova a beutalónk szól, és az azonnali ellátása nem indokolt;
  • egyes szanatóriumi ellátásokat szeretnénk igénybe venni.
Vannak esetek, amikor kiegészítő térítési díjat szükséges fizetni az igénybe kívánt venni szolgáltatásért. Ez az eset áll fenn, amikor olyan ellátást szeretnénk igénybe venni, amely eltérő tartalmú az eredetileg meghatározottól és az többletköltséget ró az intézményre, vagy kényelmi szolgáltatásokra van igényünk, illetve ápolási intézményben való elhelyezés esetén is.

A jogszabály úgy rendelkezik, hogy a térítési díj ellenében igénybe vehető szolgáltatások és fizetendő díjak jegyzékét az intézményben jól látható helyen ki kell függeszteni. E mellett viszont a beteget személyesen is tájékoztatni kell a különszolgáltatások térítési díjairól.

A fekvőbeteg-szakellátás részletes szabályai megismerhetőek az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 91-92. § szakaszaiban, a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 14., 23-24. § szakaszaiban.
Életmódváltók

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt változóan, többször erősebben felhős lesz az ég, számottevő csapadék nem várható, néhol futó hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag