Miért van ennyi rövidlátó ember?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Igen gyakori jelenség a rövidlátás: de lehet, hogy teljesen félreértettük az eredetét és kezelését. Lehet, hogy mégsem a génjeink miatt van, vagy azért, mert korán kezdtünk el sokat olvasni?

A BBC szerint az európai és az amerikai kontinens 30-40 százalékának kell szemüveg, mindez pedig egyes ázsiai országokban 90 százalékra is emelkedhet. Ez már utal arra, hogy ha vannak a rövidlátásért felelős gének, azok egyértelmű hátrányai ellenére is át lettek örökítve hosszú évezredek során.

Rövidlátás és távollátás

Az éleslátás feltétele, hogy a tárgy pontjairól érkező fénysugarak a szembe kerülve, annak törőközegein (szaruhártya, csarnokvíz, lencse, üvegtest) áthaladva, irányukat megváltoztatva, az ideghártyán (retinán) egyesüljenek képpontokká. A szem össztörőereje kb. 66 dioptriás konvex lencse törőerejének felel meg. Ép fénytörésű, emmetropiás szemben az össztörőerőnek és a szemtengely hosszának (normálisan 24 mm) helyes arányban kell lennie, mert ha bármelyik csökkent, vagy fokozott, a gyújtópont nem eshet az ideghártyára. Ha a végtelenből jövő, idealizált, párhuzamos sugarak a nyugalmi állapotban lévő szemben nem az ideghártyán egyesülnek éles képpé, hibás fénytörésről, ametropiáról beszélünk. Tudjon meg többet, kattintson!

Nézzünk csak rá például a kanadai inuitokra: az ötvenes években a fiatal inuitok 10-25 százalékának volt szüksége szemüvegre, míg szüleiknél szinte alig fordult elő ilyen eset: mindez egybevág azzal, hogy hagyományos halász-vadász életmódjukat egy jóval nyugatiasabb, jóléti társadalmi életvitelre váltották.

Ez magával hozza azt a spekulációt is, hogy a rövidlátás az ipari forradalom hozadéka, amellyel Ian Flitcroft, a dublini Children's University Hospital kutatója is egyetért. Érdekes módon - mondja - a szemüveghasználat és az oktatás kapcsolata korántsem olyan szoros, mint gondolnánk, hiába látunk egyetemi órákon rengeteg szemüveget, az ok-okozati viszony egyáltalán nem áll fenn.

Ellenben európai, ausztrál és ázsiai kutatások is arra mutatnak rá, hogy a falak között töltött idő a legerősebb indikátora a szemüvegviselésnek: minél kevesebb időt töltünk kint, annál nagyobb az esélye, hogy szemüvegünk lesz. Mindezt Scott Read, a Queensland University of Technology kutatója a gyakorlatban is bebizonyította: két hétig figyelt iskolásokat, akiknek olyan karórákat adott, amelyek félpercenként mérték, hogy milyen fényerősség van a környezetünkben. A jobb látású diákok nem mozogtak sokkal többet, mint a szemüvegesek, viszont az kiderült, hogy minél több időt töltenek a szabadban, annál kisebb az esélye, hogy szemüveget hordanak.

Előfordulhat, hogy ez azért történik, mert a napfény hatására több D-vitamin termelődik a szervezetben: ez felelős egészséges immunrendszerünkért és agyunkért, így közvetve szemünk egészségéért is. Emellett egy olyan teória is elterjedt még, hogy a napfény hatására több dopamin termelődik a szemben, aminek hatására szemgolyónk jobban tud fókuszálni.

Igen gyakori jelenség a rövidlátás: de lehet, hogy teljesen félreértettük az eredetét és kezelését

Igen gyakori jelenség a rövidlátás: de lehet, hogy teljesen félreértettük az eredetét és kezelését


Emellett a színérzékelés is közrejátszhat: a kék és zöld hullámhosszok a retina elején fókuszálódnak, a vörös hullámhosszok hátrébb. Mivel a beltéri világítás vörösebb, mint a napsugarak, ezért az eltérő hullámhosszok megzavarhatják a szemgolyó irányítómechanizmusait, azt az üzenetet küldhetik, hogy a szem nem a jó pontra fókuszál, így kénytelen megnőni, hogy kompenzálhassa az eltérést - véli Chi Luu, a University of Melbourne kutatója; mindezt pedig csirkéken is demonstrálták már.

Flitcroft viszont úgy véli, a minket körbevevő dolgok is ronthatnak látásunkon: amit nézünk, az van fókuszban, amire nem nézünk rá, elmosódik, beltérben pedig rengeteg elmosódott, figyelmünket igénylő tárgy van, a négy falon kívül viszont a dolgok általában tőlünk távolabb helyezkednek el, tisztábbak a képek, másként is fejlődik a szemünk egy ilyen környezetben.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag