Kísérleti gyógyszerekhez juthatnak a hazai betegek

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Eddig még nem törzskönyvezett, kísérleti gyógyszerekhez is hozzájuthatnak a hazai páciensek. Új reményt jelenthet ez a végstádiumban lévő, daganatos betegeknek.

Eddig még nem törzskönyvezett, de a kettes fázisú gyógyszerpróbákon már túlesett orvosságokhoz is hozzájuthatnak ezentúl a magyar betegek - hívta fel a figyelmet a Népszabadság.
A lap szerint az Európai Unióban már 12 éve van lehetőség ilyen típusú gyógyszerek felhasználására, elsősorban súlyos daganatos, illetve ritka betegségek kezelésére. Magyarországon tavaly alakították ki a kísérleti gyógyszerek felhasználásának jogszabályi hátterét, a napokban pedig az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) is nyilvánosságra hozta honlapján, hogy kik és milyen módon igényelhetik meg ezeket a kísérleti terápiákat. Szintén itt tekinthető meg a speciális orvosságok folyamatosan bővülő listája.

A 2005. évi XCV. törvény módosítása értelmében a forgalomba hozatali engedéllyel még nem rendelkező gyógyszert az OGYÉI engedélyével lehet bizonyos betegeknek adni. Külföldön compassionate use-ként, vagyis "együttérző felhasználásként" nevezik ezt a fajta kísérleti gyógyszeradagolást, amely elsősorban a végstádiumban lévő daganatos megbetegedésekben, illetve a ritka betegségben szenvedők számára szolgálhat új reménnyel.

A kísérleti gyógyszerek új reményt adhatnak a végstádiumban lévő, daganatos betegeknek

A kísérleti gyógyszerek új reményt adhatnak a végstádiumban lévő, daganatos betegeknek

Felhasználásuk persze szigorú szabályokhoz kötött: csupán azok a gyógyszerek kerülhetnek fel a listára, melyek legalább II. fázisú klinikai vizsgálatokon estek át - vagy a vizsgálatok folyamatban vannak - Magyarországon, illetve a hazai szabályozással egyenértékű, más országban. Szintén felhasználható a készítmény, ha az jelenleg forgalomba hozatali engedélyezési eljárás alatt áll. A páciens akkor részesülhet ezekből a kísérleti gyógyszerekből, ha az életet veszélyeztető, vagy maradandó károsodást okozó betegségben szenved, kezelése pedig nem lehetséges a már engedélyezett gyógyszerekkel, illetve klinikai vizsgálatba sem vonható be. Szükséges a beteg hozzájárulása a kezelés indításához, akit előtte tájékoztatni kell a lehetséges mellékhatásokról és a kísérleti gyógyszerek alkalmazásában rejlő rizikóról. Magának a gyógyszergyártónak is szavatolni kell továbbá, hogy a készítményt térítésmentesen bocsájtja rendelkezésre a kezelés teljes időtartama alatt, és garantálja annak minőségét is.

Az engedélyeztetésért a kezelőorvosnak kell kérelmet benyújtania az OGYÉI felé, melyben leírja az eddigi kezelés menetét és külön indokolni kell a gyógyszer szükségességét a beteg számára. A kérelem beérkezésétől számított 21 napon belül elbírálhatják, hogy a páciensnek engedélyezik-e a kísérleti terápiák egyikét, sürgős esetekben soron kívül is dönthetnek.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32453

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag