Ami 40 felett kötelező

40 éves kor fölött mindenkinek sztatinokat kéne szednie
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

szívroham, demencia, koleszterincsökkentők, sztatinok, középkorúak

Egy vezető szívsebész szerint 40 év fölött mindenki számára kötelezővé kellene tenni a koleszterincsökkentő hatású sztatinok szedését.

Sir Magdi Yacoub professzor, aki a világon jelenleg a legtöbb szívműtétet elvégzett szakember, állítja, hogy a kétes hírnevet szerzett gyógyszer jótékony hatásai messze felülmúlják a szedésével járó kockázatokat, és hogy "őrültség lenne tovább korlátozni az elérhetőségét".

Az Imperial College London professzora ráadásul úgy véli, szorgalmazni kellene, hogy a sztatinok recept nélkül is elérhetőek legyenek. Bár a sztatinok évente többezer ember életét mentik meg a szívrohamok és agyi érkatasztrófák megelőzésével, a megítélésük vitatott, ez pedig főként a káros mellékhatásaiknak köszönhető.

Egy, a British Medical Journal című tudományos szaklapban nemrég megjelent cikk szerint a szer minden ötödik betegnél máj- és vesebetegségeket, valamint cukorbetegséget válthat ki. A cikket azóta az Oxford Egyetem szakértőinek tiltakozási miatt visszavonták - a szakértők szerint ugyanis a mellékhatások csak huszadannyira gyakoriak, mint azt a cikkben állítják.

40 éves kor fölött mindenkinek sztatinokat kéne szednie

40 éves kor fölött mindenkinek
sztatinokat kéne szednie

Sir Rory Collins szerint csak minden századik páciens esetében jelennek meg mellékhatások, és emiatt nem érdemes rémítgetni a betegeket. Sir Magdi biztos benne, hogy a szerek szedésének korlátozása beláthatatlan következményekkel járna.

"A sztatinok nem csak a szívroham és az agyvérzés, de a rák és a demencia megelőzésében is sokat segíthetnek, így nem érdemes még csak gondolni se arra, hogy abba kellene hagyni a szedésüket." "Sőt, valójában könnyebben elérhetővé kellene tenni őket, főleg a 40 év felettiek számára. Az lenne a legjobb, ha recept nélkül hozzá lehetne jutni a sztatinokhoz."

"Ezek a szerek már 25 éve a piacon vannak, így ismerjük a hosszú távú hatásaikat is. Azok alapján is világosan látszik, hogy a szedésükkel járó előnyök messze felülmúlják az esetleges kockázatokat."

Jelenleg azok kaphatnak sztatinokat az orvosi ellátás során, akiknek 20 százaléknál nagyobb esélyük van a szívroham tíz éven belüli kialakulására.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag