Félmillió magyar szorul ki az orvosi ellátásból

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

2009 óta drasztikusan nő azoknak a száma, akik valamilyen szociális vagy egészségügyi okból kiszorulnak az orvosi ellátásból. Félmillió embernek háziorvosa sincs.

Az elmúlt hét évben drasztikusan nőtt azok száma, akik kiszorulnak az orvosi ellátásból, mert az túl drága, vagy túl messze van számukra, esetleg rákerültek ugyan a várólistára de beutalót már nem kaptak a beavatkozásra. Félmillió embernek háziorvosa sincsen - írja a Népszabadság.

Egyre nagyobb a teher a családokon

Évről évre nő az üres praxisok száma a lap szerint, jelenleg a lakosság öt százalékának egyáltalán nincs kijelölt háziorvosa, sokkal nagyobb ugyanakkor azoknak a száma, akik valamilyen szociális vagy egészségügyi okból nem vehetik igénybe az egészségügyi ellátást. A Political Capital (PC) legújabb kutatásából, amely a Friedrich Ebert Alapítvány támogatásával készült, kiderül, hogy bár az egészségügy romló helyzete az egyik legsúlyosabb politikai kérdés Magyarországon, a szegények kiszorulását az ellátásból az elmúlt évek alatt sem sikerült lassítani - írja a lap.

Félmillió magyar embernek nincs háziorvosa

Félmillió magyar embernek nincs háziorvosa

A szegénységgel és a társadalmi kirekesztődéssel kapcsolatos mutatók 2009-től romlanak Magyarországon az Eurostat adatai szerint. Az egészségügy területén ez azt jelenti, hogy egyre többen nem jutottak ellátáshoz, mert az túl drága vagy elérhetetlen számukra. 2012-ig még az összes jövedelmi osztályban nőtt az ellátásból kiszorultak száma, azóta csak az alsó 20 százalék esetében figyelhető meg ez a tendencia, náluk viszont fokozódó mértékben. Egyre nagyobb teher hárul a családokra is, a WHO adatai szerint 2014-ben az összes egészségügyi kiadás bő harmadát már a háztartások fizették. Főként a gyógyszerekre és a szakorvosokra költenek nagy összeget a családok. A Népszabadság szerint ez a tétel mostanra meghaladja az évi 200 milliárd forintot, miközben az állam ugyanerre a szolgáltatásra 275 milliárdot költ. A várólistákat megkerülő, korrupciós csatornák - elsősorban a hálapénz - rendszere és szerepe alig változott az elmúlt két évtizedben - idézi a lap az Európai Bizottság 2013-ban megjelent tanulmányát.
Forrás: nol.hu
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32445

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső