Agyvelőgyulladást okozó kecsketej

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  uno.hu

kullancs, kecsketej, agyvelőgyulladás

Kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás tüneteivel szállítottak kórházba három férfit Kassán.

Az eset érdekessége, hogy egyikük sem közvetlen kullancscsípés következtében betegedett meg, a vírus valószínűleg az előző napokban fogyasztott nyers kecsketejből került szervezetükbe.

Juhász Katalin, a kassai Pasteur kórház fertőző osztályának ügyeletesétől megtudtuk, hogy a páciensek egy felsőapáti kistermelőtől vásárolták a tejet, és rajtuk kívül még további 13 olyan személyt vizsgálnak az osztályon, akik ittak a házilag fejt tejből. Ők mindannyian a három férfi közvetlen hozzátartozói. Hatuknál nem kizárt a lappangó betegség, hét személynél azonban eddig nem figyelhetőek meg a fertőzés jelei. A három legsúlyosabban fertőzöttnél sem volt szó életveszélyről, mivel a káros anyagok csak kis mennyiségben kerültek szervezetükbe. A fertőzés módja azonban a virológusok szerint elgondolkodtató, és fokozott óvintézkedéseket tesz indokolttá. Olga Mináriková, a közegészségügyi hivatal járványügyi osztályának regionális igazgatója reméli, hogy az eset felrázza az illetékeseket, a jövőben szigorúbban fogják ellenőrizni a kistermelők által eladásra kínált kecsketejet, azoknak pedig, akik engedély nélkül árulnak házi fejésű tejet, meggyűlik a baja a törvénnyel. A felsőapáti kecsketulajdonos azt állítja, nem pénzért árulta, és a három fertőzött férfinak forralás után kínálta a tejet. A kecskéktől vett vérmintákat jelenleg vizsgálják egy kassai laboratóriumban, a helyi virológusok az eset kapcsán feltehetően szorosabbra fűzik az együttműködést az állatorvosokkal, akik elsőként tájékoztatják őket a tesztek eredményéről. A kullancscsípés okozta agyvelőgyulladás magas lázzal, erős fejfájással jár, és a központi idegrendszert támadja meg. A vírust kullancsok mellett rágcsálók, nyulak, rókák, sőt macskák és kutyák is terjeszthetik.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag