Kiderült, épelméjű volt II. Lajos király

Kövessen minket!

Számos megháborodott történelmi alakról keringenek legendák, beleértve az elmebaj jeleit mutató II. Lajos bajor királyig. Utóbbiról azonban most kiderült, hogy valójában nem is volt őrült, ellenségei ármányaként alakulhatott ki róla ez a maradandó kép.

II. Lajos különös szerzet volt. Visszavonultan élt, s csak az építészet érdekelte igazán. Erre a kedvtelésére hatalmas összegeket költött. A München közelében felépített Neuschwanstein kastély uralkodásának legismertebb hagyatéka. A homoszexualitása miatt érzett bűntudat rányomta a bélyegét a kedélyállapotára. De eleve nem szerette az embereket, a nők érintésétől kifejezetten félt, magában beszélt sőt harsányan nevetett, a legnagyobb hőségben fázott, s hóesésben szeretett enni. Az egyik kedvenc időtöltése az volt, hogy ezüstvértet öltött, és hattyú formájú csónakjában, Lohengrinként hajózott. Nem volt könnyű eset, ez a legkevesebb, ami elmondható róla.
II. Lajosnak a nagyközönség előtt eddig ismeretlen utolsó levele azonban alátámasztani látszik azt a vélekedést, hogy a sokak által őrültnek tartott bajor király, ha különc is, de teljesen épelméjű volt.
II. Lajos bajor király. Megátalkodott különc volt, de őrül biztosan nem

II. Lajos bajor király. Megátalkodott különc volt, de őrül biztosan nem


Az 1886. június 10-én, egy nappal a trónfosztása után kelt levelet, amelynek létezéséről eddig semmit sem tudott a szélesebb nyilvánosság, Peter Gauleiter ügyvéd, publicista és volt CSU-politikus tárta a nagyközönség elé Hohenschwangauban, a Bajor Királyok Múzeumában egy rendezvényen II. Lajos születésének 171. évfordulója alkalmából. A dokumentum a Wittelsbach-ház egyik tagjával nyélbe ütött csere útján került alapítványi tulajdonba - írja a Die Welt című lap.
A Neuschwanstein kastélyban keletkezett levelet unokafivérének, Lajos Ferdinánd hercegnek írta a tragikus sorsú király. A Bajor Főlevéltár illetékes osztályvezetője, Gerhard Immler szerint minden bizonnyal ez az utolsó levél, amelyet a leváltott uralkodó saját kezűleg küldött el.

Vannak olyan betegségek, amelyek igen ritkán fordulnak elő, így a kór okozta bajokat még fokozza, hogy az érintett és környezete, sőt még az orvosai sem ismerik fel azonnal, miről is van szó. Ilyen, nehezen diagnosztizálható betegség a porfíria is. Állítólag II. Lajos édesanyja, Mária Friderika porosz királyi hercegnő is ebben szenvedett. Részletek!

A Die Welt szerint a dokumentum a király utolsó napjainak átértékelésére ösztönöz. A levélben megfogalmazott panaszok arra utalnak, az uralkodó elméje eléggé tiszta volt ahhoz, hogy felismerje a rá leselkedő veszélyt. Beszél az ellene szőtt "gyalázatos összeesküvésről" és megnevezi azt is, hogy kit gyanít mögötte. Az állítólagos betegségéről szóló híresztelésekről azt írja, hogy azokból "egyetlen betű sem igaz".
A dokumentum új világításba helyezheti II. Lajos három nappal később bekövetkezett, mindmáig tisztázatlan és számos legenda övezte halálát is.

Gerinctorna

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +14 °C
Minimum:
-2, +6 °C

Hazánkban szerdán délelőtt borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag