Ezért érezzük magunkat jobban nyáron!

Cambridge-i kutatók egy új vizsgálatban azt találták, hogy az immunválaszaink erőssége évszakonként változik. Ez megmagyarázhatja, miért küzdünk többféle betegséggel a téli időszakban. A kutatás eredményeiről a The Telegraph számolt be.

Télen sokkal valószínűbb, hogy elkapjuk a különböző betegségeket, mint nyáron. Ez pedig azért lehet, mert a szervezetünk védelmét szolgáló immunrendszer nyáron erősebb, mint télen. Ez derült ki a cambridge-i egyetem kutatásából, amelyben 23 ezer-féle, a Föld különböző pontjain élő férfiaktól és nőktől származó gént vizsgáltak meg.
A tesztelt gének eltérően működtek a különböző évszakokban. Például az a gén, amely a fertőzések visszaszorításáért felelős, aktívabban működik nyáron, mint télen. De nem csak a fertőzésekre vagyunk fogékonyabbak télen: sok más betegség - például a szívroham vagy az agyvérzés is - sokkal elterjedtebb télen, mint nyáron.

Az italozás következményei

A fiatalok alkoholfogyasztási szokásait befolyásolja, hogy gyakran meg sem érzik, hogy mennyit isznak, kevésbé lesznek másnaposak és a következményeket sem gondolják olyan súlyosnak. A valóság azonban az, hogy az alkoholizálás tönkreteszi a fiatalok immunrendszerét. A részletekért kattintson!


A mostani vizsgálat az első, amely magyarázatul szolgálhat az egészség évszakonkénti eltéréseire: a gének vizsgálatából ugyanis az derült ki, hogy az immunrendszer másképp működik a téli, mint a nyári időszakban. Ez azt is megmagyarázza, hogy télen miért szenvednek többen olyan állapotoktól, mint a cukorbetegség, az ízületi gyulladás vagy a szívbetegség, és összességében miért egészségesebbek az emberek nyáron.
Sok génünk aktivitása tér el évszakonként, így más a vérünk és a zsírszöveteink összetétele is télen és nyáron. Azt, hogy mi áll ezeknek a mechanizmusoknak a hátterében, egyelőre nem tudják a kutatók. Ha azonban arra is rájönnek, gyógyíthatóakká, kezelhetőekké, illetve megelőzhetőekké válhatnak bizonyos betegségek. A kutatók sejtései szerint az immunrendszer működésének szezonális különbségeit környezeti tényezők okozhatják, mint például a napsütéses órák száma, illetve az átlagos hőmérséklet.
Immunrendszerünk erősebb nyáron, ezért érezzük jobban magunkat

Immunrendszerünk erősebb nyáron, ezért érezzük jobban magunkat

A vizsgált gének mintegy negyede viselkedett különbözőképpen a különböző évszakokban - függetlenül attól, hogy a gén tulajdonosa az északi vagy déli féltekén élt-e, illetve, hogy pontosan mennyire délre, illetve északra. A vizsgálatban többek között Nagy Britanniából, az USA-ból, Ausztráliából, Izlandról és Gambiából származó gének működését figyelték meg.
A szervezetünk belső órájának, amit bioritmusnak is nevezünk, működése részben a napos és a sötét órák számától függ. Megfigyelhető, hogy azoknak az embereknek, akiknek a munkaideje nem alkalmazkodik a természetes bioritmushoz (például éjszaka dolgoznak és nappal alszanak), rosszabb az egészségi állapotuk. Tudjuk, hogy az emberi szervezet adaptálódik a környezethez: az immunrendszer működésének szezonális változásai éppoly jellemzőek az egyenlítő környékén élőkre, mint a sarkkörök környékén élőkre.
A cikk a http://www.telegraph.co.uk anyaga alapján készült.
Mindent jól tud a köhögésről?

VideóRendelő: Igaz, hogy este 6 után már nem szabad enni?

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+4, +12 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban kedden délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag