DNS-be csomagolt gyógyszerrel pusztítják a ráksejteket

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Kutatók egy új módszeren dolgoznak, amely "trójai falovakkal" juttatna hatóanyagokat a gyógyszerrezisztens rák védővonalai mögé. De faló helyett DNS-t használnak.

Az Ohio State University munkatársai laboratóriumi körülmények között olyan leukémiás sejtekkel kísérleteznek, amelyek rezisztenssé váltak a gyógyszer felszívódásával szemben, de elpusztulnak, ha a hatóanyagot egy DNS kapszulába csomagolva kínálják fel nekik.
Korábban más kutatók is használták már ugyanezt a csomagolástechnikát, az úgynevezett "DNS origamit" gyógyszerrezisztens tumorokban. Ez azonban az első alkalom, hogy a kutatók kimutatták e technika hatásosságát a gyógyszereknek ellenálló leukémia sejteknél is.

Az eljárás tesztelése egerekben is elkezdődött, s remény van rá, hogy pár éven belül humán rákos kísérletekre is tovább lehet lépni. A projekt korai eredményei a Small című folyóiratban jelentek meg.

Egy preklinikai modellben az akut mieloid leukémiát (AML) vizsgálták, amely a daunorubicin hatóanyaggal szemben fejlesztett ki ellenállást. Pontosabban, amikor a daunorubicin molekulák megjelennek, az AML sejt felismeri őket, majd kilöki a sejtfal nyílásain keresztül. A rezisztencia mechanizmusa úgy működik, mint a búvárszivattyú, amelyik a pincéből pumpálja ki a befolyt esővizet - állítja John Byrd, a tanulmány társszerzője, az egyetem Wexner gyógyászati központjának belgyógyász-hematológusa.

100 éves rejtélyt sikerült megoldani a rákgyógyításban

Több mint 100 éven át a kutatók nem tudták megmagyarázni, hogy a rákos sejtek miért tartalmaznak abnormális számú kromoszómát. Ez a jelenség az aneuploidizmus. Sokan azt hitték, hogy az aneuploidák a rák véletlenszerű melléktermékei. De most kiderült, hogy a dolog fordítva áll, ezek elősegítői és nem termékei a betegségnek. Kattintson!

Carlos Castróval, az intézmény nanomérnöki és biodesign laboratóriumát vezető gépészeti kutatóval olyan módszer kidolgozásába fogtak, amellyel megkerülhetik a "szivattyút", és így a beteg sejt nem képes megszabadulni a gyógyszertől.

"A ráksejtek újszerűen képesek ellenállni gyógyszereknek, mint ez a szivattyús példa is mutatja. Ezért izgalmas a gyógyszer csomagolása, hogy megkerülhessük a védelmet, s annyi hatóanyagot halmozhassunk fel ezzel a sejtben, amitől már elpusztul. Potenciálisan képesek vagyunk olyan struktúrákat kialakítani, amelyek a gyógyszereket szelektíven a rákos sejtekhez szállítják és békén hagyják a többit, így nem okoznak mellékhatásokat" - mondta Byrd.

Kutatók DNS-t használnak a gyógyszerrezisztens rák kiiktatására

Kutatók DNS-t használnak a gyógyszerrezisztens rák kiiktatására

"A DNS origami nanoszerkezetek potenciálisan nagyon jó gyógyszeradagolók. Nem csak eredményesen szállíthatják a hatóanyagot, hanem lehetővé teszik az új módszerek megismerését a gyógyszerek célzott szétterítésére. Például nagyon pontosan változhat a szerkezet alakja vagy mechanikai merevsége, amely hatással lehet a sejtekbe való behatolásra" - szögezte le Castro.

A tesztek során kiderült: a daunorubicinnek hatékonyan ellenálló AML-sejtekbe hatékonyan szívódnak fel a gyógyszermolekulák, amikor apró, rúd alakú DNS kapszulákba rejtik őket. A kutatók nyomon tudják követni a sejten belül a kapszulákat fluoreszcens címkék segítségével. A mintegy 15 nanométer széles és 100 nanométer hosszú kapszulák körülbelül 100-szor kisebbek, mint a rákos sejtek, így képesek beléjük szivárogni. Amikor a kapszula szerkezete felbomlik, a daunorubicin kiszabadul, majd beépül a sejt DNS-ébe, és megakadályozza, hogy le tudja másolni magát.

A sejtszervecskék a kapszulákat megpróbálják megemészteni, mint a táplálékot. Ha a kapszula szétesik, a hatóanyag elárasztja a sejtet. A legtöbb kapszulás gyógyszerrel kezelt sejt elpusztul 15 órán belül.

Castro rámutatott, hogy a DNS egy polimer. S bár mi elsősorban örökítőanyagként ismerjük, kiválóak a mechanikai tulajdonságai is, apró készülékeket, eszközöket vagy tartályokat lehet építeni belőlük. Ehhez kihasználják a DNS-szekvenciákat, amelyek természetesen vonzzák, és bizonyos módon megkötik egymást, s ezzel lehetővé teszik hasznos formák kialakítását. A DNS ilyen felhasználás mellett semmi egyebet nem csinál, mint mechanikai feladatokat lát el.

Byrd szerint az általuk kifejlesztett technika potenciálisan működni fog a legtöbb gyógyszerrezisztens rák esetében, de valószínűleg használható lesz például a gyógyszerrezisztens baktériumok leküzdésében, ahol a gyógyszereknek való ellenállás mechanizmusa más lehet, mint a ráknál.

Forrás: Phys.org
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag