A lázmérésben is kitört az okosforradalom

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

láz, lázmérés, technológia

A lázmérőt mindenki ismeri, s az egyik legegyszerűbb orvosi eszközként tekint rá, akár analóg, akár digitális az eszköz. De most megjelentek az okoshőmérők, amelyek alternatív módon ellenőrizik a testhőmérsékletet, és az adatokat mobil eszközökre is elküldik.

A világ legnagyobb elektronikus fogyasztási eszközöket felvonultató kiállításán, a Las Vegas-i CES-en megjelentek a legújabb lakossági felhasználásra szánt orvostechnikai eszközök, így az okos lázmérők is. Ezek legnagyobb előnye, hogy gyorsak, és az általuk mért adatok eltárolhatók vagy akár beilleszthetőek egy adatbázisba, amelyben az adott beteg minden fontos lelete, adata megtalálható.

A Thermo nevű eszköz 2 másodperc alatt mintegy 4000 mérést végez a bőrről. A felhasználónak annyi dolga van, hogy a készüléket a halántéki verőérhez helyezi, és rákattint a mérést indító gombra. A készülék ezután meghatározza a bőr legmelegebb pontját, ami a leolvasott hőmérséklet alapjául szolgál, ezt az értéket az eszköz korrigálja a környezeti hőmérséklet és a bőr hővesztesége alapján, így megállapítja a valós hőmérsékletet.

Hogyan mérjük meg a baba lázát?

A kisbabák lázmérése nem egyszerű feladat: a beteg csecsemő izeg-mozog, sír, nehezen hagyja behelyezni a lázmérőt. A modern eszközök azonban egyszerűbbé teszik már ezt a folyamatot is. Kattintson!

A Thermo wi-fi vagy Bluetooth kapcsolaton át továbbítja a hőmérséklet adatokat a felhasználó okostelefonjára, amelyeket egy erre kifejlesztett alkalmazás értelmez. Az app segítségével a felhasználók azt is feljegyezhetik, hogy milyen tüneteket észleltek vagy milyen gyógyszereket szedtek, amikor regisztrálták a hőmérsékleti értéket.

Egy másik okoshőmérő a Temptraq úgy néz ki, mint egy puha, rugalmas tapasz, amelyet be lehet helyezni a beteg hóna alá, hogy folyamatosan figyelemmel kísérje a testhőmérsékletet. A termék gyerekek esetében különösen hasznos, hiszen a szülők akár alvás közben is ellenőrizhetik a kicsi hőmérsékletét anélkül, hogy fel kellene ébreszteniük. Ez nagyon fontos, mert a tapasztalatok szerint e gyerekeket nagyon nehéz visszaaltatni, pedig erre szükségük lenne a betegség mielőbbi leküzdése érdekében.

Az új lázmérők folyamatosan figyelemmel követik a testhőmérsékletet

Az új lázmérők folyamatosan figyelemmel követik a testhőmérsékletet

A Temptraq is egy alkalmazáshoz közvetíti a hőmérsékleti adatokat, amelynek segítségével a szülők megtekinthetik a láz ingadozásait, sőt riasztást is kaphatnak, ha gyermek testhőmérséklete átlép egy jelzőszintet. Temptraq érdekessége, hogy egyszer használatos termék, így meg kell semmisíteni a használat után. Jelenleg 24 órán át alkalmazható, de a gyártója bejelentette, hogy lesz 48 órás változata is.

A testhőmérsékletet azonban nem csak kívülről, hanem belülről is meg lehet mérni. A francia BodyCap cég egy olyan lenyelhető elektronikus kapszulát fejlesztett ki, amely a tápcsatornán végighaladva folyamatosan figyeli a test belső hőmérsékletét. Az adatok változását egy külső monitoron lehet figyelni, amely értesítést is küld, ha a testhőmérséklet kilép a kívánt tartományból. Ez a gyártó szerint segíthet a megelőzni a hőgutát vagy ájulást.

Az eszközt nem csak orvosi diagnózisok felállításához lehet használni, hanem extrém körülmények között dolgozók állapotának nyomon követésére is. Ennek megfelelően például a sportolók is használhatják a BodyCapet, hogy ellenőrizzék az adataikat az edzés után, és olyan edzésterveket állítsanak össze, amelyek megfelelőek a legjobb felkészüléshez. Nem volna meglepő, ha az eszköz katonai változata is megjelenne.

Forrás: Live Science

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag