A cigaretta megadóztatása sem riasztja el a dohányosokat

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A dohánytermékek adóinak növelése egy kedvelt közegészségügyi módszer a dohányzás visszaszorítására, a legújabb kutatások szerint azonban sokaknak még a cigarettaárak drasztikus növekedése sem jelent visszatartó erőt.

A Concordia Egyetem közgazdászai a dohánytermékek megadóztatásának hosszú távú egészségügyi hatásait vizsgálva rájöttek, hogy a magas adók valóban visszatartó erőt jelentenek a szegényebbek és középosztálybeliek esetében, azonban a tehetősebbek, valamint a 25 és 44 év közöttiek a magas adók ellenére sem mondanak le káros szenvedélyükről. "A középkorúak, úgy tűnik, nem igazán érzékenyek a dohánytermékek árára" - nyilatkozta Sunday Azagba, az egyetem Közgazdasági Tanszékének hallgatója - "Bár az adók emelése igen kedvelt eszköz a dohányzás visszaszorítására, úgy tűnik, nem minden esetben hatékony."

   A kutatók a Statistics Canada által gyűjtött adatokból, különösen a Nemzeti Népegészségügyi Felmérés 1998-99 és 2008-09 közötti vizsgálati eredményeiből dolgoztak. Három korcsoportban vizsgálták meg a naponta dohányzókat: a 12 és 24 éves kor közöttieket, a 25 és 44 éves kor közöttieket, valamint a 45 és 65 év közöttieket. "Sokan úgy gondolják, hogy áremelés segítségével csökkenthető a dohányzás egyes célcsoportok, például a középiskolások körében, ez azonban nem igaz a magasabb szociális osztályokban élőkre" - mondta Mesbah Sharaf kutatási munkatárs - "10 százalékos adóemelés esetén a dohányzás körülbelül 2,3 százalékkal csökken."

A kutatók rájöttek arra is, hogy a középiskolás kor utáni dohányzásellenes programokban részt vettek sokkal kisebb számban dohányoztak, mint azok, akik csak a középiskolás programban, vagy abban sem vettek részt. "Ha a dohányosok képesek az önkontrollra és érzékenyek az árakra, akkor az adók emelése valóban hatásos lehet" - mondta Azagba.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente mintegy öt millióan halnak meg a dohányzás következtében, ami 2030-ra akár évi nyolcmillióra is emelkedhet. A kutatás részletes leírása az International Journal of Environmental Research and Public Health című szaklapban olvasható.

 
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag