Gyógyulás lóháton

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Viselkedési zavarok, mozgáskorlátozottság, születési sérülés: egymástól távol álló területeken, kezelésként és megelőzésként egyaránt jótékony hatású a gyógylovaglás, a hippoterápia.

Lovak és lovasok

Aligha van olyan ember, kortól, nemtől függetlenül Magyarországon, aki ne szeretné a lovakat, legalábbis ne elismeréssel, gyönyörködve nézne egy szép tartású, kecses lábú, fényes szőrű, értelmes tekintetű lóra. A lovaglás, pláne a saját ló tartása jóval kevesebbek számára elérhető. Vannak azonban számosan, akiknek nem kedvtelésből, passzióból, hanem egészségi helyzetük, betegségük, lelki állapotuk miatt van szükségük arra, hogy rendszeresen kapcsolatba kerüljenek egy lóval: ezek az intelligens, érzékeny négylábúak ugyanis sokat segíthetnek a legkülönbözőbb betegségek esetén. A gyógylovaglást főként tanulási problémák, érzékszervi fogyatékosságok, autisztikus tünetek esetében alkalmazzák, mint kiegészítő terápiás eljárást, de a ló asszisztált pszichoterápia a pszichológiai problémák kezelésére is alkalmas, elsősorban kommunikációs és magatartás problémák kezelésére, valamint a félelmek leküzdésére, agresszió ellen és önbizalom növelésére.

Fót: fogalom a szakmában

Mindig megindító látvány, ahogyan egy ló hátára szorongva, merev testtartásban, zárkózott arccal felülő gyerek a foglalkozások során kicsit kinyílik, oldottabbá válik: az állat segít neki felfedezni a világot. A fóti kastélyparkban gyakran láthatunk ilyen jelenetet, hiszen itt található a Lovasterápia Szövetség Alapítvány központja. Nemcsak terápiás foglalkozások zajlanak, hanem a lovasterápiás szakemberek akkreditált képzése is itt folyik hippoterápia és gyógypedagógiai lovaglás, lovastorna szakágakon.

"A lovasterápia ágainak és a parasportnak is egyaránt a ló a lényege, a ló és a lovaglás hatásainak tudatos, tervszerű felhasználása a megelőzés, a gyógyítás, a fejlesztés céljából a sérültek, fogyatékosok, illetve egészségükben veszélyeztettek életminőségének javítására" - foglalja össze Bozori Gabriella, lovasterapeuta. A lovasterápia egyes ágai és fajtái egymástól élesen nem választhatók szét. A sérülés, károsodás, fogyatékosság fajtája, az egyéni képességek, az életkor és az elérendő cél az, ami a módszerbeli eltéréseket okozza.

Lovasterápia

Legegyszerűbben úgy határozható meg, hogy ez egy orvosi javaslatra, terápiás céllal alkalmazott, kezelés jellegű, egyéni vagy csoportos foglalkozás. A károsodás, sérülés, fogyatékosság ismeretében a ló és a lovaglás hatásait használja fel a minél gyorsabb, eredményesebb gyógyulás, képességfejlődés és rehabilitáció érdekében. Ezen belül a hippoterápiát leginkább gyógytornászok, alkalmazzák, neurofiziológiai kezelésként a tartási és mozgási funkciók javítására. Többnyire lépésben vezetett lovon történik a mindig egyénre szabott foglalkozás. A kezelés neurofiziológiailag a ló és a páciens mozgásdialógusán alapszik. A lépegető ló hátának lengése - a rajta megfelelően ülő - páciensre annak medencéjén keresztül az emberi járással azonos mozgásmintákat visz át.

A mozgásimpulzusok a medencétől a gerincen hullámszerűen haladnak felfelé a nyakszirtig, miközben az izom és ín receptorokon, valamint az ízületekben található érzékelő sejteken keresztül az agy a periféria felől érkező ritmikus, ismétlődő impulzusokkal ingerelhető. A változó egyensúlyi feltételek miatt az egyensúlyszerv állandó ingerületben van, ami kiterjedt kapcsolatrendszere miatt az agyban különböző területekre hat. A terápia nagyon intenzív. Egy szakszerűen végrehajtott terápiás foglalkozás során a páciens egy húszperces kezelés alatt kb. 2000 impulzust kap. Ezek segítségével elérhető a kóros izomtónus szabályozása, a mozgásérzékelés, a testséma fejlődése, az egyensúly, koordináció, a fej- és a törzskontroll javulása.

A gyógypedagógiai lovaglás egyéni, vagy csoportos terápia, mely alkalmas értelmileg akadályozott, tanulásban akadályozott, autista, hiperaktív, látás- és hallássérült, részképesség-zavaros, illetve magatartásproblémás páciensek kezelésére. Szakképzett gyógypedagógus-lovasterapeuta vezeti a foglalkozást, amely magába foglalja a lovaglást, a lovastornát, a lógondozást is. Maga a lovaglás történhet vezetve, futószáron, sőt önállóan is.

A ló, mint asszisztens

A lovas terápia legfiatalabb ága az ún. lómediált, ló által asszisztált pszichoterápia, amely alkalmas a legtöbb pszichiátriai betegség kezelésére, így affektív, depresszív kórképek, szorongásos zavarok, személyiség- és viselkedészavarok, szenvedélybetegek terápiájában is eredményesen használható.

Sokféle kedvező hatás érhető el a foglalkozások által: a figyelem, gondolkodás fejlődése, az élmény és a tapasztalati kör bővülése, növekvő önbizalom, függetlenség, önkifejezés, életöröm, motiváció és emocionális fejlődés.

Nem kevésbé fontos változásokat indíthatnak el a foglalkozások szociális szempontból is: fejlődik a kapcsolatteremtő és fenntartó képesség a lóval, a lovaglást vezető szakemberrel és a társakkal való kapcsolat során. Emellett az érzelmi, akarati funkciók fejlődése, a kommunikációs és interakciós képességek javulása is várható, és természetesen mint szabadidős, és sporttevékenység haszna és öröme sem elhanyagolható.

A lovasterápia tehát komplex kezelési módszerként egy időben tud hatni a neuro-, a szenzo- és a pszichomotoros területeken, így elérhető vele az idegrendszer stimulációja a ló mozgásimpulzusain keresztül, a látás, hallás, szaglás, tapintás, mélyérzékelés területén az érzékelő pályák bejáratása, emellett rendkívül sokat adhat pszichésen a mozgásos sikerélménnyel, az önbizalom erősítésével, egy élő, elfogadó társ, a természet közelségének élményével.

Parasport

E fogalom a lovas és a ló együttes felkészültségén alapuló, kondíciónövelő, sportszerű tevékenységek összességét jelöli, ami lehet rekreáció, de versenysport is. A szabadidő hasznos eltöltéseként hozzájárul az egészségi állapot, kondíció megőrzéséhez és növeléséhez. Terápiás központok, fogyatékosok intézményei, civil szervezetei, fogyatékosok sportklubjai, szövetségei lehetnek helyszínei. Ugyanakkor ma már kiterjedt formában létezik versenysport, élsport is ezen a területen, hazai és nemzetközi szinten is. A versenyzés sérülés- és fogyatékosság-specifikus, nemzetközi szabályok szerinti kategóriákban, az IPC- International Paralympic Committee vagy a Speciális Olimpia szabályai alapján zajlik.
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

30386

Orvos válaszol
Aktuális
Beteg a családban?Influenza

Beteg a családban?Fertőtlenítsünk, előzzük meg a további problémákat!

A hal a szívnek is jót teszOmega-3

A hal a szívnek is jót teszHetente kétszer ajánlott fogyasztani

50 felett új élet kezdődik a nőknekMenopauza

50 felett új élet kezdődik a nőknekTanácsok a változókori panaszok enyhítésére

Az ízületi fájdalmak kezeléseÍzületi fájdalmak

Az ízületi fájdalmak kezeléseGyulladásszerű, égető érzés, az ízületek forrósága, a végtagok merevsége reggelente?

A HCV fertőzés gyógyíthatóHepatitis C

A HCV fertőzés gyógyíthatóNem csak az érintettnek teher

Mi a lázgörcs?Lázgörcs

Mi a lázgörcs?Eszméletvesztéssel, izommerevséggel és -rángásokkal járhat

Inkontinencia a világbanInkontinencia

Inkontinencia a világbanVizeletcsepegés: a nyugati kultúra hozadéka

Vegyük fel a harcot a nátha ellenEgészség télen

Vegyük fel a harcot a nátha ellenA nátha az egyik leggyakoribb megbetegedés

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag

Házipatika

Szeretnék elsőként értesülni az időjárási frontokról!