Akupunktúra? Igen!

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  InforMed

A Health magazin munkatársa derékfájdalmai miatt keresett fel egy akupunktúrás központot Kaliforniában. Az alábbiakban így számolt be tapasztalatairól.
Furcsa volt, hogy az orvos rögtön azzal kezdte, nyújtsam ki a nyelvem. Nem szokásom nyelvet ölteni az orvosomra, de nagy vonakodva megtettem. Aztán kikérdeztek a havi vérzésemről és esetleges hüvelyi folyásról. (Szerencsére mindkettő normális.) És miközben a nyelvem színét (sötétvörös) és a lepedéket (vékony, fehér) elemezték, én arra gondoltam, vajon mi köze van mindennek az én derékfájásomhoz.
Az akupunktúrát, ezt az ősi kínai gyógymódot már legalább 2500 éve alkalmazza az orvostudomány. Alapja, legalábbis részben, az a felfogás, hogy a derékfájás (illetve minden más fájdalom) nem egyedi jelenség. - Ami a test egyik részében történik, azt a test valamennyi része visszatükrözi - mondja Jill Blakeway, ismert New-York-i akupunktőr. - Ez is arra utal, hogy a világegyetemben minden mindennel összefügg.
Az akupunktúra másik alapeszméje az, hogy a szervezetben is megjelenik a két ellentétes erő, a jin és a jang. Együttesen járulnak hozzá az ember "csi"-nek nevezett energiájához. Ha a csi energiaáramlásának útjában valahol akadály áll vagy megszakad, akkor jelentkezik a fájdalom és a betegség. Ez az oka a nyelven vizsgálatának is, mint megtudtam, az akupunktúrát gyakorlók szerint a nyelv a szervezetben felborult energiáról is árulkodik. A sötétvörös például a csi pangását mutatja, ami sokféle bajhoz vezethet, például derékfájáshoz is.
Az akupunktúra során bizonyos pontok ingerlésével állítják helyre az egyensúlyt. A leggyakrabban apró fémtűket helyeznek a bőrbe, de van, hogy enyhe elektromos árammal növelik az eljárás hatékonyságát.
Senki nem tudja, pontosan hogyan is működik az akupunktúra, de a WHO és az amerikai egészségvédő intézet szerint hasznos. A WHO listáján több mint 40 betegség szerepel, amelyekre az eljárást alkalmazni lehet, köztük olyanok, mint a szenvedélybetegség, az émelygés és a hányás, az asztma, emésztési zavarok, arcüreggyulladás, ízületi bántalmak és allergiák. Egyre gyakrabban alkalmazzák meddőség kezelésére is. Hatékonyságára az egyik legjobb bizonyíték, hogy sikerrel szünteti meg például a fogfájást, a menstruációs görcsöket, a migrént vagy a teniszkönyök okozta fájdalmat.
A nyelvem vizsgálata után ismét kérdéseket tesznek fel nekem az általános állapotomról. Vannak-e alvászavaraim? Nincsenek. Általában inkább fázni szoktam vagy melegem van? Vegyesen. És milyen az étvágyam? Egészséges.
Ezek után kerül sor arra, hogy a professzor, Hua Ling Xu kijelölje az akupunktúrás pontjaimat, a csuklómon, a vállamon, a kezemen, a bokámon és a térdhajlatomban. Hason fekszem az asztalon, Xu alkoholba mártja a tűket, megsodorja az ujjával, és pillanatok alatt elhelyezi őket a testemben.
Kis szúrást érzek, amikor a néhány millimétertől pár centiméter mélyen alkalmazott tűk áthatolnak a bőrömön. Ennek nem szabad fájnia, ha mégis, más helyre teszik őket. Különös érzés fog el, kicsit mintha csiklandozna valami. Vagy mintha gyenge áramütés járna át.
Húsz percet fekszem az asztalon, és azt tapasztalom, hogy különösen pihentető érzés, ha valakinek 14 tű van a testébe szúrva.
Tele energiával lépek ki a klinika ajtaján, a hátizmaim lazábbak, békés vagyok és összeszedett. Az első után még kétszer visszamentem kezelésre, és bár nem vagyok teljesen fájdalommentes, mindenkinek csak ajánlani tudom az akupunktúrát.
Health Magazine

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag