Afta gyermekkorban: hogyan kezeljük?

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

herpesz, gyerekek, afta, fekély, fertőző betegségek, hólyagok

A fájdalmas afta, vagyis az apró, nehezen gyógyuló fekélyes hólyagocskák a szájban sokszor már az egészen pici gyermekeknél is jelentkezhet. Mit tehetünk a gyorsabb gyógyulás érdekében, és hogyan előzhetjük meg az aftát?

Az afta olyan fájdalmas, apró, fekélyes hólyagocska, mely a száj nyálkahártyáján, a nyelven, az ínyen, az ajkak belső felén jelentkezik. Minden ötödik ember megtapasztalja élete során legalább egyszer, de vannak olyanok, akiknél az afta rendszeresen visszatér. Az afta leggyakrabban a húszas-harmincas éveikben járóknál jelenik meg, de egészen kicsi gyermekeknél is kialakulhat.

Az afta nem fertőző betegség, a herpesszel szemben (melyet vírusok okoznak), de azt még pontosan nem tudják, hogy mi is okozza a fájdalmas hólyagokat. A kialakulásuknál szerepet játszhat például a vitaminhiány (elsősorban a folsav, a B12-vitamin és a vas hiánya), az ételallergia, a gyenge immunrendszer is.

Nagyon gyakori, hogy a szájban található sérülésre vezethető vissza az afta, például arra, ha valaki véletlenül megharapja a szája belsejét, vagy egy rosszul beállított fogszabályozó eszköz, esetleg rosszul betömött fog is okozhat apró sérülést, mely később aftává alakul. Az irritáló anyagok, például a nagyon fűszeres ételek, a savas gyümölcsök vagy a fogkrémekben, szájvizekben található egyes vegyületek is hozzájárulhatnak az afta kialakulásához.

Hatékony és szelíd módszert keres?
Íme néhány bevált természetes gyógymód aftára! Kattintson!Gyermekek esetében az aftának jól látható jelei vannak: apró, sárgás vagy fehéres árnyalatú hólyagocskák a száj nyálkahártyáján, az ínyen, a nyelven vagy a nyelv alatt. Előfordul, hogy csak egy hólyag jelenik meg, de gyakran csoportosan jelentkeznek. Az afta általában magától, hegek nélkül gyógyul, nagyjából két hét alatt.

Hogyan kezeljük az aftát gyerekeknél?

Hogyan kezeljük az aftát gyerekeknél?


Az afta fájdalmas és megnehezítheti az evést vagy az ivást, de az esetek többségében nem jelentkezik mellette más tünet, nem kíséri sem láz, sem duzzadt nyirokcsomók. Ha ezeket is tapasztaljuk, mindenképpen vigyük a gyereket orvoshoz, mert az más betegséget jelez, és akkor is, ha a két hét alatt sem múlnak el a hólyagok, vagy ha évente 2-3 alkalomnál többször jelenik meg az afta. Ha ugyanis gyakran alakul ki afta, az utalhat súlyos vitaminhiányra, immunrendszeri zavarokra, élelmiszer- vagy egyéb allergiákra.

Az afták kezelésénél gyakran ecsetelőt vagy kenőcsöt javasolnak az orvosok, a túlságosan erős fájdalomra pedig fájdalomcsillapítót ajánlhat. A hólyagok megelőzésénél, illetve a már kialakult hólyagok elviselhetőbbé tételénél ügyeljünk arra, hogy a gyermek ne egyen olyan ételeket, melyek irritálhatják a száj nyálkahártyáját vagy sérüléseket okozhatnak rajta.

Kerüljük például a chipseket, mogyoróféléket, a savas zöldségeket és gyümölcsöket, a fűszeres vagy túl sós fogásokat. Vásároljunk a gyereknek puha fogkefét, és olyan fogkrémet, mely nem tartalmaz irritáló anyagokat. Ha a gyermekünk fogszabályzót hord vagy lyukas, törött fogai vannak, mindenképpen vigyük el fogorvoshoz - előfordulhat, hogy a fogszabályzót be kell állítani, a fogakat pedig rendbe kell hozni, ezzel ugyanis megelőzhetjük, hogy a fog vagy a fogszabályzó éles széle felsértse a nyálkahártyát.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Dr. Apostol Éva
bőr-nemigyógyász-kozmetológus szakorvos
Kérdezek tőle

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag