FIGYELMEZTETÉS

18

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek
az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V.
kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.

Szexuális felvilágosítás régen és ma

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Hiába találkoznak a gyerekek egyre korábban explicit szexuális tartalmakkal, a szexualitás körül Magyarországon még mindig rengeteg a tabu, és a témát szinte áthatolhatatlan prüdéria övezi.

Gyakran mind a szülők, mind az intézmények abban a hitben ringatják magukat, hogy ha nem beszélünk róla, akkor nincs is. Pedig a nyílt beszéd nem csak megkönnyítené a gyerekek dolgát, de ez lenne az egyetlen garancia arra is, hogy a ma már könnyen kivédhető nemi betegségekkel szemben felvértezhessék magukat.

Visszatekintés

Az ókor óta - és egyes törzsi kultúrákban a mai napig - beavatási szertartások jelezték a felnőtté, azaz nemi szempontból éretté válás időpontját. A lányok az elsőmenstruációérkezésével estek át a kultúránként változó, sajátos beavatási rítusokon, amelynek egyes helyeken a szexuális ismeretek átadása is része volt: Japánban például az esküvő előestéjén a menyasszony anyja egy képsoron mutatta be lányának a szexuális érintkezés különböző módjait.

Ezek a metszetsorok anyáról leányra szálltak; így történt a leendő feleség gyakorlati oktatása a nemi érintkezés technikájáról. Ez volt azonban a ritkább gyakorlat: a legtöbb helyen, így Európában, ahol a "szexuális nevelés" egyházi privilégium volt, nem volt szokás, hogy a lányoknak bármilyen felvilágosító jellegű információt adjanak át az esküvő előtt, így a nászéjszaka általában rettegett eseményként állt előttük, és egyedül kellett megküzdeniük annak testi és lelki terheivel.

Szexuális nevelés a közelmúltban és napjainkban

A kötelező iskolai felvilágosítás rendszerét a legtöbb nyugat-európai országban a 20. század közepén indították el: az idáig elvezető folyamat az 1920-as években kezdődött, párhuzamosan azzal, ahogy a tudományos világkép mind fontosabbá vált, míg a szigorú vallásos erkölcs inkább háttérbe szorult.

Fontos, hogy a gyerekeket érettségi szintjüknek megfelelően informáljuk a nemi életről

Fontos, hogy a gyerekeket érettségi szintjüknek megfelelően informáljuk a nemi életről

Magyarországon azonban csak az 1970-es évek második felétől létezett kormányhatározat arról, hogy az iskolában is szükség van a nemiséggel kapcsolatos ismeretek átadására: akkoriban a középiskola második osztályát ítélték a megfelelő időpontnak a hivatalos felvilágosításra. Ez azóta néhány évvel korábbra került: ma Magyarországon a szexuális felvilágosítás a nemzeti alaptanterv része, és előírásai szerint az iskola 7. és 11. osztályában kellene a biológia óra keretein belül kitérni a témára. A valóságban azonban a kezdetekhez hasonlóan még mindig inkább az történik, hogy együttműködés helyett az iskola a szülőre, a szülő az iskolára mutogat, amikor arról van szó, kinek a felelőssége lenne a szexuális kérdések megvitatása, a gyerekek pedig kortársaiktól és a médiából szereznek értő magyarázat nélküli ismereteket.


Mi hiányzik?

A nyílt beszélgetésre nem csak azért van szükség, mert az így szerzett "ismeretek" a gyerekek érettségi szintjének megfelelően kerülhetnek a helyükre, hanem azért is, mert égető szükség van a nemi élet egész életre kiható következményei, a nem kívánt terhesség és a szexuális úton terjedő betegségek megelőzésével kapcsolatos tudás elsajátítására is.

Fontos, hogy mindenki pontos, naprakész információt szerezzen a nemi úton terjedő betegségekről, amelyek gyakran nem is csak aktus útján képesek fertőzni. Ilyen például améhnyakrákkialakulásáért felelős HPV (humán papillóma vírus) amely gyakran teljesen tünetmentesen lappang a szervezetben. A vírushordozáson túl afertőzésférfiaknál is okozhat rákos megbetegedést és condylomákat (nemi szervi szemölcs), a négykomponensű védőoltás viszont számukra is jelentős védelmet nyújt. A nemzeti oltóprogramban is használt kétkomponensű védőoltás csak nőknek adható.

Az Ön egészségi állapotával vagy kezelésével kapcsolatban az elsődleges információforrás a kezelőorvosa kell, hogy legyen, ezért ha bármilyen kérdése merül fel, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával!

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32730

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+12, +17 °C
Minimum:
+8, +14 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég további eső, zápor alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag