Amit 40 év felett sem késő elkezdeni

Az élet most kezdődik
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

mozgás, futás, testmozgás, biciklizés, edzés, szívproblémák

Bizonyára sokan hallották már a mondást: "az élet 40 felett kezdődik". Egy friss kutatás szerint ez az erősítőedzésre is igaz, ami ugyanolyan előnyökkel jár a szívre nézve, mint ha 30 éves kor előtt kezdenénk el.

A Rennes-i Egyetem munkatársai David Matelot vezetésével a Hollandiában megrendezett EuroPRevent Kongresszuson számoltak be kutatásukról, amely során 40 egészséges, 55 és 70 év közötti férfit vizsgáltak Franciaországban. A résztvevőket az általuk végzett testmozgás szintje és az edzés megkezdésének életkora alapján csoportokra osztották.

Az első csoportba azok kerültek, akik egész életükben heti két órát edzettek, a második csoportba azok, akik 5 évig legalább heti 7 órát edzettek, és az edzést 30 éves koruk előtt kezdték el, a harmadik csoportba pedig azok, akik legalább heti 7 órát edzettek, de az edzést 40 éves koruk után kezdték el.

Az edzés mindegyik csoportban futás vagy kerékpározás volt. Az edzést 30 év alatt kezdők átlagosan 39 évet, vagyis 22 éves koruktól kezdve edzettek. Azok, akik 40 felett kezdtek el sportolni, átlagosan 18 évet, vagyis 48 éves koruktól kezdve edzettek.

Az edzés kardiológiai hatásainak megállapítására a kutatók maximális testmozgás közben mérték a résztvevők pulzusszámát és oxigénfelvételét. Az alanyokat ezen kívül szívultrahang vizsgálatnak is alávetették nyugalmi helyzetben és maximális testmozgásnál.

Amit 40 év fellett sem késő elkezdeni (Fotó: Europress)

Amit 40 év fellett sem késő elkezdeni (Fotó: Europress)


Az eredmények azt mutatták, hogy az átlagos nyugalmi pulzusszám hasonló volt mindkét rendszeresen edző csoportban. Azoknak, akik 30 év alatt kezdtek el sportolni, 56,8 ütés per perc, a sportolást 40 felett elkezdőkben pedig 58,1 ütés per perc volt a nyugalmi pulzusszám. A maximális oxigénfelvétel is hasonlónak bizonyult a két edző csoportban. A rendszeresen nem edző csoport tagjaiban azonban sokkal magasabb nyugalmi pulzusszámot, és jelentősen alacsonyabb maximális oxigénfelvételt mértek.

Matelot az eredmények alapján úgy véli, sosem késő megváltoztatni az életmódunkat, és elkezdeni rendszeresen mozogni. A testedzés mindig előnyökkel jár a szívünkre és az általános egészségi állapotunkra. Ehhez ráadásul nincs szükség sok-sok órára hetente, már az is elég például, ha a lift helyett a lépcsőt választjuk, vagy rendszeresen kertészkedünk.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Balogh Eszter
táplálkozástudományi szakember
Kérdezek tőle

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag