Alultáplált kövérek

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Népszabadság

Akár kövéren is lehetsz alultáplált, miközben tömöd magad, szervezeted mégis éhezik - ezt üzenik hazai és nemzetközi táplálkozáskutatók.
Szó szerint akár éhen is lehet halni a gyorséttermi ételektől, rágcsálnivalóktól - állítják brit kutatók, akik arra figyelmeztetnek, hogy az elmúlt öt évben 44 százalékkal nőtt az alultáplált emberek száma a szigetországban. A szakemberek szerint a helyzet gyakran már az afrikai éhezők fizikai állapotát tükrözi, az emberek szervezetéből alapvető vitaminok és ásványi anyagok hiányoznak. Az alultápláltság akár halálos is lehet, a hajhullástól kezdve az izomgyengeségen és az állandó éhségérzeten át a letargiáig, bármit okozhat a hiány. A gyorséttermi ételek magas zsír- és cukortartalmuk miatt nemcsak elhízáshoz vezethetnek, hanem súlyos problémákat okozhatnak alacsony vitamin- és ásványianyag-tartalmuk miatt. "Az alultápláltság nyomán kiszolgáltatottabbak leszünk a betegségeknek" - jelentette ki Dr. Mike Stroud, a Southampton-i Egyetem szakértője. Az emberek 75 százalékánál a problémát nem veszik időben észre.
Magyarországon sem jobb a helyzet: még ha a lakosság többsége egyelőre nem gyorsétterem-függő is, más módon bombázzuk "üres kalóriákkal" a szervezetünket. A lakosság jelentős részénél az étrendjében valamilyen vitamin, ásványi anyag alig található - mondja Zajkás Gábor , az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet helyettes vezetője.
- Ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok, élelmi rostok, növényi védőanyagok kellenek ahhoz, hogy a szervezet életképes maradjon. A reklámok tévesen biztatnak arra, hogy egyetlen csokoládészeletből megkapjuk a szükséges energiát, vagy az óriáshamburgerek is minden eddiginél nagyobb jóllakottságot ígérnek, ezekkel a kalóriákkal kellene ugyanis a leginkább csínján bánni - mondja a szakember egy kutatásra hivatkozva, miszerint a reklámok 95 százaléka éppen azokat a termékeket célozza, amelyekből a legkevesebbet szabadna fogyasztanunk.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag