A legfontosabb, amit a cinkről tudni kell

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

cink, cinkhiány, cink élelmiszerekben, cinkhiány tünetei

A cink a nagyközönség előtt viszonylag kevéssé ismert építőanyaga a szervezetünknek, pedig számos igen fontos feladata van. Nélküle nem működne megfelelően az immunrendszerünk, nem gyógyulnának jól a sebek, de a sejtek osztódásában is zavarok keletkeznének.

A cink nélkülözhetetlen ásványi anyag, amely természetes módon jelen van néhány élelmiszerben, továbbá táplálék-kiegészítőkben is hozzá lehet jutni. Illetve gyógycukorkákban is megtalálható, ahogy néhány nátha elleni recept nélkül kapható gyógyszerben is.

A cink fontos szereplője a sejtek anyagcseréjének. Szükség van rá mintegy százféle enzim katalitikus aktivitásához, és szerepe van az immunfunkció, a fehérjeszintézis, a sebgyógyulás, a DNS-szintézis és a sejtosztódás folyamataiban. A cink támogatja a magzat normális növekedését és fejlődését a terhesség alatt, gyermekkorban és serdülőkorban, illetve szükséges a megfelelő ízleléshez és szagláshoz is. A napi egyenletes cinkbevitelt fent kell tartani, mert a szervezetnek nincs speciális cinktároló rendszere. A megfelelő cinkbevitel az egészséges emberek esetében változik a kor és nem szerint.

Cinkforrások

Sokféle étel tartalmaz cinket. Az osztriga tartalmazza a legtöbbet fajlagosan, többet, mint bármely más élelmiszer, de a vörös hús és baromfi szállítja a legtöbb cinket a hagyományos étrendben. Egyéb jó cinkforrások közé tartozik a bab, a dió, a tenger gyümölcsei közül például a rák és homár, a teljes kiőrlésű gabona, a dúsított gabonapelyhek, valamint a tejtermékek.

A cink a szervezetünkben második legnagyobb koncentrációban jelen lévő ásványi anyag, mely nagyon fontos szerepet játszik az immunrendszerünk megfelelő működésének biztosításában, de a sejtosztódáshoz és sejtnövekedéshez is szükséges. Részletek!

A fitátok - amelyek jelen vannak a teljes kiőrlésű kenyerekben, cereáliákban, hüvelyesekben és más élelmiszerekben - megkötik a cinket, és gátolják a felszívódását. Így a nyomelem biológiai elérhetősége a gabonában és más növényi élelmiszerekben alacsonyabb az állati eredetű ételeknél, de sok gabona- és növényi alapú élelmiszer még így is jó cinkforrás.

A táplálék-kiegészítők számos formában (például cink-glukonát, cink-szulfát és cink-acetát) tartalmaznak cinket. A elemi cink százalékos előfordulása a hordozóformula függvénye. Például a cink-szulfát mintegy 23 százalék elemi cinket tartalmaz, így 220 milligramm cink-szulfátban 50 milligramm elemi cink van. A hordozóformulák a felszívódás és biológiai elérhetőség szempontjából is fontosak.

Cinkhiány

A cinkhiányt jelezhet a növekedési retardáció, az étvágytalanság, a csökkent az immunrendszeri működés. Súlyosabb esetekben, a cinkhiány hajhullást, hasmenést, késleltetett szexuális érést, impotenciát, a férfiak hypogonadismusát, szem- és a bőrelváltozásokat okozhat. Fogyás, késleltetett sebgyógyulás, ízlelési rendellenességek és letargia is előfordulhat. Sok tünet nem specifikus, és gyakran más egészségi problémával együtt jelentkezik, ezért orvosi vizsgálat szükséges a cinkhiány megállapítására. A cinkszintet azonban nehezen lehet megfelelően mérni laboratóriumi vizsgálatokkal, mert eloszlik a szervezetben mint a különböző fehérjék és nukleinsavak összetevője.

A cinkhiány ritkán jelenik meg nyilvánvaló formában, mert a különféle cinkforrásokhoz nem nehéz hozzáférni. Ugyanakkor vannak olyan betegségek, amelyek miatt megjelenhet a cinkhiány. Az emésztőrendszeri műtét és emésztési zavarok (például a fekélyes vastagbélgyulladás, Crohn-betegség, és a rövid bél szindróma) csökkentheti a cink felszívódását, és növeli az endogén cinkveszteséget elsősorban a gyomor-bél traktusban, kisebb mértékben pedig a vesében. Egyéb betegségek társított cinkhiány többek között felszívódási zavar szindróma, krónikus májbetegség, krónikus vesebetegség, sarlósejtes betegséget, a cukorbetegség, a rosszindulatú daganatok és más krónikus betegségek. A krónikus hasmenés szintén cinkhiányhoz vezethet. A sarlósejtes betegségben szenvedők és az alkoholisták is szembesülhetnek a cinkhiánnyal.

A cink bioelérhetősége a vegetáriánus étrendben a húsfogyasztás mellőzése miatt alacsonyabb, mint az általános étrendben. A vegetáriánusok általában sok hüvelyest és a teljes kiőrlésű gabonát fogyasztanak, ami megnehezíti a cink felszívódását, így néha 50 százalékkal több cinkbevitelre van szükségük, mint a nem vegetáriánusoknak. A terhes nők, különösen azok, akik alacsony cinkszint mellett lettek állapotosok, fokozott kockázatnak vannak kitéve részben a magzat magas cinkigénye miatt. A szoptatás is kimerítik az anya cinktartalékait. Ezért a cinkpótlásra a kismamáknak különösen kell figyelniük. De a csecsemőknél és kisgyermekeknél is szemmel kell tartani a megfelelő cinkbevitelt.

Gyógyítás és gyógyszerek

A cink potenciálisan kölcsönhatásba léphet különféle gyógyszerekkel. Egyes antibiotikumok gátolhatják a felszívódását, viszont a cink rheumatoid arthritis kezelésére használt hatóanyag penicillamin felszívódását gátolhatja. Nem kívánt hatást válthat ki a vízhajtók és a cink egymásra hatása, ezért hosszan tartó kúráknál erre az orvosoknak figyelniük kell.

Cinket használják a hasmenés és a gyomorfekély hatékony kezelésére. Meggyőző bizonyítékok vannak rá, hogy a cink támogatja az akne, az ADHD, a herpes simplex vírus fertőzés kezelését, illetve javítja az immunrendszer működését, és a sarlósejtes vérszegénységet. A cink hatását vizsgálták a Wilson-kór (a szervezet túl magas rézszintje) elleni fellépésben is. A cink népszerűvé vált a megfázást megelőző kezelésekben, de ennek hatásosságát még nem tisztázták kutatásokkal.

Cikkünkhöz felhasználtuk a NIH.org, és a Mayo Clinic által közzétett információkat.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések:Kérdezzen Ön is!

30058

További dietetikus magánrendelésekért kattintson!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag