9 meglepő koffeinforrás

Vigyázzunk a rejtett koffeinnel!
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Lukács Anikó

  Ízek és Érzések

csokoládé, koffein, kávé, koffeinmentes kávé

Túlhajszolt, rohanó életünkben sokan a koffeint használjuk, ha gyors energiára van szükségünk, és teljesítményünket növelni szeretnénk. Amíg mindezt mértékkel tesszük, nem lehet probléma, de a koffein hamar függőséget okozhat.

Tény és való, hogy 250 mg koffein naponta, ami 2-3 csésze kávénak felel meg, serkenti és felébreszti az agyat, javítja a koncentrációt, oldja a stresszt és abban is segít, hogy hosszabb ideig élhessünk. De, ha a koffein bevitel függőséggé alakul, különböző mellékhatások, így alvászavar, szorongás vagy akár gyomorbántalmak is kialakulhatnak.

Rejtett koffein

Koffein azonban nem csak a kávéban, ha sok más termékben is megtalálható, így elképzelhető, hogy egy nap folyamán az egészséges mennyiségnél sokkal többet is elfogyasztunk belőle. Mivel az élelmiszeripari gyártók sajnos nincsenek rákötelezve arra, hogy feltüntessék a termékek címkéin azok koffeintartalmát, így elég váratlan helyeken is találkozhatunk vele. Nézzünk most néhány terméket, melyekről bár nem gondolnánk, de mégis tartalmaznak koffeint!

1. Koffeinmentes kávé

A név arra utal, hogy a kávé nem tartalmaz koffeint, íze pedig hasonlít az igazihoz. Kutatások viszont kimutatták, hogy még a koffeinmentes kávé is tartalmaz, kb. 20 mg koffeint.

2. Ízesített üdítőitalok, kólák

A kóla és más ízesített üdítőital szintén tartalmaz koffeint, ezért ezek fogyasztása mellett nem ritka tünet a szorongás és az idegesség.

3. Csokoládé

A koffein megtalálható a kakaóbabban is, így minden csokoládé tartalmaz valamennyit belőle. Néhány csokoládé annyi koffeint tartalmaz, mint egy doboz kóla, egyes fajtákban pedig egy csésze teának megfelelő mennyiség is lehet.4. Fagylalt

A kávé és a csokoládé alapú fagylaltokban nem meglepő a koffeintartalom. Sok népszerű márka kínál kávés ízesítést, amelyek között akad olyan, amiben 30-45 mg koffein is van, ami körülbelül megegyezik egy doboz kóla koffeintartalmával.

5. Súlycsökkentő tabletták

Az egyik legnagyobb koffeinforrást jelentik. Bizonyos tabletták akár 1223 mg koffeint is tartalmazhatnak, ami 12 csésze kávénak felel meg egy nap.

6. Fájdalomcsillapítók

Egy kis koffein elűzheti a fejfájást, de nagyobb mennyiségben éppen kiválthatja azt. Olvassuk el figyelmesen a leírást, és tartsuk magunkat az ajánlott napi mennyiséghez.

7. Energiatartalmú vizek

Ma már találkozhatunk koffeintartalmú vizekkel, melyek kis mennyiségben tényleg növelik az energiát és fokozzák a koncentrációt és a teljesítőképességet, de itt is vigyázzunk a bevitt mennyiséggel. A víz fogyasztása fontos, de nagyobb mértékben, mint a koffein fogyasztása. A folyadékpótlást ne koffeintartalmú vízzel tegyük.

8. Alkoholos energiaitalok

Bizonyos energiaitalok különösen veszélyesek szervezetünkre. Egyes fajták akár 6 doboz kólának megfelelő koffeint is tartalmaz. Ne vigyük túlzásba ezek fogyasztását!

9. Leheletfrissítők

A leheletfrissítő rágógumik és cukorkák között is találhatunk koffeintartalmú változatokat. Ezek koffeintartalma egy csésze kávénak felel meg.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag