Igaza van a marketingnek: a reklámok szerint választunk

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Azon gondolkodunk, hogy hova menjünk kedvenc helyeink közül vagy hogy a két kiszemelt ajándék közül melyiket vegyük meg igazából? Montreali kutatók szerint agyunkban létezik egy olyan terület, amely ezt "helyettünk is eldönti".

"Nagy kérdés az, hogy az agy mely területében kapcsolunk értéket az egyes információkhoz s hogy mi alapján tesszük mindezt. Eredményeink egybevágnak azzal, amit a marketing szakma már régóta tud: minél többet nézünk két tárgy közül egyet, annál nagyobb az esélye, hogy azt választjuk, még akkor is, ha eredetileg a másikat tartottuk értékesebbnek. Ráadásul most már azt a területet is lokalizáltuk a homloklebenyben, ami ezért felelős" - mondja Dr. Lesley Fellows, a kutatás egyik résztvevője.
A kutatás 60 résztvevővel zajlott: közülük harmincnak volt homloklebeny-sérülése stroke vagy tumor miatt. A kísérlet során több száz különböző műtárgyat kellett megnézniük és számszerűsíteniük egy skálán, hogy mennyire szeretnék birtokolni az adott műtárgyat - ezzel a kutatók gyakorlatilag megbecsülték az egyes tárgyak szubjektív értékét.

Miért döntünk olyan nehezen?

Bár vannak akik gyorsan, vannak, akik lassan döntenek, minden ember életében előfordult már olyan helyzet, melyből csak nagyon nehezen szabadult ki. Milyen pszichológiai okok állhatnak a (kisebb vagy nagyobb mértékű) döntésképtelenség mögött? Kattintson!

Egy ezt követő tesztben két, korábban kedvelt tárgy közül kellett kiválasztani a kedvencet. A résztvevők hajlamosak voltak azt a tárgyat választani, amit hosszabb ideig néztek, még akkor is, ha a másikra nagyobb pontszámot adtak. Minél hosszabb tehát a megfigyelési idő, annál nagyobb egy megvizsgált tárgy értéke.

Amit tovább nézünk, amellett döntünk

Amit tovább nézünk, amellett döntünk

Azoknál, akiknél sérült a dorzomediális prefrontális kéreg, sokkal jobban vonzódtak az éppen figyelmük előtt lévő tárgyra. Ez a kéreg felelős azért, hogy egyértelmű döntést hozzon az opciók mérlegelésével. Az eredmények arra is rámutatnak, hogy ezen agyi területnek kritikus szerepe van abban, hogy újraértékeljen korábban hozott értékbecsléseket. Mindez azért is meglepte a kutatókat, mivel ezen agyi terület igen elhanyagolt volt korábban a szakirodalomban.

Dr. Fellows elmondása szerint az értékalapú döntéshozást a szakirodalom teljesen más agyi területekhez (a ventrális-frontális, illetve az orbitofrontális kéreghez) kötötte. Eredményeik azonban arra utalnak, hogy az egészséges agyban a dorzomediális frontális kéreg is fontos szerepet játszik: segít azon tárgyak értékére is emlékezni, amelyek éppen nincsenek a szemünk előtt, így képesek vagyunk több eshetőséget is mérlegelni.

A kutatás arra is rámutat, hogy ha manipuláljuk azt az időtávot, ameddig nézhetjük az adott terméket, könnyen megváltozhat az az érték, amit az adott tárgyhoz kötünk magunkban úgy, hogy ez még nem is jut el hozzánk tudatos szinten.

Forrás: www.sciencedaily.com

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag