Ha van célunk, tovább élünk

Ha van életcélunk, az meghosszabbíthatja az életünket. Itt egyszerűen nemcsak a hosszú távú célokról van szó, és nem is rövid távú sikerek hajszolásáról. Olyan "napi célok" segítenek, amelyek a mindennapjainkat a hosszú távú törekvéseinkhez igazodva strukturálják. Ez derül ki a New York Times bloggerének írásából, aki tudományos kutatásokat összegzett.

A napi célok követése meghosszabbíthatja az életünket - véli a New York Times bloggere. Ám e kis céloknak valamilyen nagyobb életcélhoz kell kötődniük.
Idős emberek esetében, ahol a munkavégzés már nem jelenthet egy hosszabb távú törekvéshez való kis lépést, fontos az ilyen apró célok megtalálása. Szóba kerülhetnek a napi rendszerességű találkozók, például az idősek otthonában, egy egyesületben vagy egy megszokott társasággal. Ezeknek a tevékenységeknek az ismétlődése szinte megindokolhatatlan és megmagyarázhatatlan, de sokat segítenek abban, hogy értelmet nyerjen az életünk.

A pszichológusok számára "a napi célok" olyan hosszú távú életcélokhoz való kötődést, elkötelezettséget jelentenek, amelyek a mindennapi tevékenységünket szervezik - véli Patrick Hill, az ottawai Carleton Egyetem pszichológusa.

Ezeket a kisebb-nagyobb célokat persze nehéz kimutatni, ezért a szakértők olyan kijelentéseken mérik le a létezésüket, amelyekre a válaszadók igennel vagy nemmel felelhetnek.

Így például egyetértenek vagy sem azzal, hogy...
  • "Vannak, akik céltalanul kóborolnak a világban, de én nem tartozom közéjük."
  • "Jól érzem magam, ha arra gondolok, amit eddig csináltam az életemben, és akkor is, ha arra gondolok, hogy remélhetően mit fogok tudni még megcsinálni."
  • "Mindig arra a napra gondolok, amit megélek, nem gondolok bele a jövőbe."
  • "Néha arra gondolok, mindent megtettem az életemben, amit meg lehet tenni."
Ezek a napi célok, pontosabban "célokok" nagyon jó, ha léteznek, mert ezek kapcsolódnak az elégedettség és a boldogság érzéséhez. Hozzájárulnak a jobb fizikai állapothoz is, például a jó alváshoz. Ez egy igen erős mutatója annak, hogy valaki egészséges legyen idős korban is - magyarázta Patricia Boyle, a chicagói Rush Alzheimer's Disease Center neuropszichológusa.

Ha van életcélunk, az meghosszabbíthatja az életünket.

Ha van életcélunk, az meghosszabbíthatja az életünket.


Boyle és kollégái idős embereket vizsgáltak meg Chicagóban. Fizikai, pszichikai és kognitív (gondolkodási) képességeiket, adottságaikat is felmérték. A résztvevők beleegyeztek abba, hogy haláluk után agyukat tudományos vizsgálathoz is felhasználhatják.

Kiderült, hogy a hét éven át figyelt majdnem ezer ember közül azok, akik megfelelően magas értéket értek el a "napi céljaikat" (pontosabban a hosszú távú célokhoz igazodó napi célokat) illetően, azok 2,4-szer kisebb eséllyel betegedtek meg Alzheimer-kórban. Ugyancsak 30 százalékkal kisebb eséllyel csökkentek a gondolkodási (kognitív) képességeik.

Ráadásul kiderült, hogy az időközben elhunyt 246 személy közül nagyon soknak az agya valójában az Alzheimer-kór jeleit mutatta. Megjelentek például náluk az úgynevezett plakkok, de azokat tolerálta a szervezetük és mentális állapotukat meg tudták őrizni.

A "céllal élők" kevésbé voltak hajlamosak a rokkantságra is, sőt a halálozási rátájuk feleakkora volt, mint a cél nélkül élőké.

Az életcélok rendszerének ez a védőhatása hosszú éveken át kitart - magyarázza Patrick Hill, aki nemrégiben jelentetett meg egy hosszú távú felmérésen alapuló tanulmányt. A felmérés - amelynek adatai Hill elemezte - 7100 amerikaira terjedt ki. A vizsgálat alanyai 20-75 év közöttiek voltak. Hill azt tapasztalta, hogy minden korosztályból azok haltak meg nagyobb arányban, akik a céljaikat tekintve alacsonyabb értékeket mutattak. És erre még a nyugdíjazás sem volt hatással, vagyis a napi célok felborulása nem jelentette azt, hogy az érintettek élete felborult volna. Akinek ugyanis sikerül a napi céljait a hosszú törekvéseihez igazítania - akár a nyugdíjazás miatt megváltozott körülményei ellenére is -, azoknak nagyobb az esélyük a hosszú életre.

Életmódváltók

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +10 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a párásság fokozatosan mindenhol megszűnik, emellett tovább növekszik, vastagszik a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag