Miért nőnek fel ennyire lassan a gyerekek?

Egy csimpánz és egy ember teljesen más tempóban nő fel: első életévének végén egy ember kétszer olyan nehéz, mint egy csimpánz, azonban ez nyolcévesen már pont fordítva van.

Ha a testsúlynál maradunk: a csimpánz 12 évesen éri el felnőtt testsúlyát: ez az embereknél 18 évesen történik meg. A gorillák szintén gyorsabban nőnek: egy 150 kg testsúlyú hím ötévesen már 50, tízévesen már 120 kilót nyom.

Az év legtermékenyebb napja

December 11-e az év legtermékenyebb napja az amerikai kutatások szerint: a legtöbb gyerek ugyanis szeptember 16-án születik. Tudjon meg többet, kattintson!

A válasz, úgy tűnik abban rejlik, hogy a fejlődő emberi agynak milyen szintű igénye van az energiára. Négy éves kortól kezdve egészen a pubertáskor végéig a fiatal agy kifejezetten habzsolja a glükózt: az agyi kéreg ebben az életkorban kétszer annyit fogyaszt, mint ezen időszak előtt vagy után bármikor. A problémát ez okozza: egy gyermek teste körülbelül harmadakkora, mint egy felnőtté, agya viszont hozzávetőlegesen ugyanakkora, így az kiteszi energiaszükségletének felét.

Az agy glükózszükséglete pedig akkor a legjelentősebb, amikor a test a leglassabban növekszik - a Proceedings of the National Sciences szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint azért történik, hogy a glükózra éhező szervek ne versengjenek egymással. Egy fiatal gyermek szervezetében ugyanis maximalizálva van a glükóz, a véráramban körülbelül 3,4 g glükóz fordul elő egy adott időben, a máj pedig képes gyorsan újratermelni ennyi mennyiséget, ha nincs egyszerre több szerv, ami egyszerre venné fel a véráramból.

A fejlődő emberi agynak milyen szintű igénye van az energiára

A fejlődő emberi agynak milyen szintű igénye van az energiára


Vajon ez korábban is így volt, a neandervölgyi ember idejében is? Annyit biztosan tudunk, hogy a nagyobb agy lehet, hogy okosabb, de igazán elsöprő teljesítményre akkor képes, ha az agyfejlődés során a benne kialakuló kapcsolat jobb minőségű. A szinapszisok - a neuronok közti összekötő elemek - az agy fő energiafogyasztói és ezek mennyisége miatt fogyaszt egy gyermek agya annyi energiát.

Nem tudhatjuk pontosan, hogy az egyedfejlődés során elődeinknél ez miként működött, de növekedési mintájukból következtetni tudunk, hogy mivel agyuk hasonló méretű volt, mint a miénk, fejlődésük viszont gyorsabb, ezért nem alakultak ki olyan jó agyi kapcsolatok náluk. Emiatt a kognitív teljesítményük sem volt annyira komplex, mint a mi esetünkben. A civilizáció kialakulásához gyorsabb agyak és komplexebb gondolkodás kellett: ehhez kellettünk mi.
Mindent jól tud a köhögésről?

VideóRendelő: Igaz, hogy este 6 után már nem szabad enni?

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +9 °C
Minimum:
-2, +4 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt gyakran lesz erősen felhős az ég, rövid napos időszakok lehetnek.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag