A genetikától is függ, megy-e a matek

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Nemcsak egy undok tanár miatt félhetünk matematikától - derítették ki amerikai tudósok -, hanem azért is, mert néhányan genetikailag erre vagyunk kódolva.

"Kutatásaink szerint a matematikától való félelem genetikai háttere két irányból is megközelíthető. Egyrészt, a kognitív képességek sokszínűsége miatt tarthatunk a matematikai feladatoktól. Másrészt azonban a szorongásra való hajlam is nehézkessé teheti a problémamegoldást" - mondta a most megjelent tanulmány vezető szerzője, Zhe Wang, a The Ohio State University pszichológus szakértője. "Természetesen nem lehet a rossz iskolai teljesítményt kizárólag a genetikára fogni."
A kutatásban egy-, illetve kétpetéjű ikreket vizsgáltak, és azt próbálták felmérni, miért félnek egyesek jobban a matematikától, és miért nehezíti meg ez a szorongás a feladatok megoldását. A vizsgálatok során kiderült, hogy a genetikának nagyjából 40 százaléknyi szerepe van abban, hogyan teljesítünk az iskolai matekórákon: a többi a környezettől függ.

A genetikától is függ, megy-e a matek (Fotó: Europress)

A genetikától is függ, megy-e a matek (Fotó: Europress)

A 9 és 15 év közötti, 216 egypetéjű és 298 azonos nemű, de kétpetéjű ikerpárt éveken keresztül követték és folyamatosan vizsgálták az olvasási és matematikai képességeiket. Emellett szorongással kapcsolatos teszteket is kitöltettek velük. Ezek után összevetették az ikrek adatait, így megállapítható volt, hogy a teljesítménnyel kapcsolatos szorongás mennyiben függ össze a génekkel és mennyire a környezeti tényezőkkel.

"A gének megnövelhetik vagy csökkenthetik annak a rizikóját, hogy valakinek nem megy a matematika. Ha valakinél megvan ez a genetikai háttér, akkor valószínűleg több nehézséggel kell szembenéznie, negatív élmények érhetik az órákon és a tanulás sem megy majd neki annyira" - tette hozzá Stephen Petrill professzor, a kutatás vezetője. "Mindenképpen szükséges valamilyen megoldás, aminek segítségével csökkenthetjük a gyermekekben a szorongást, így ugyanis biztosan jobban tudnak majd teljesíteni."

A témával kapcsolatos kutatás jelenleg is folyik: most azt szeretnék kideríteni, hogy pontosan az agy melyik területei lépnek működésbe, amikor a matematikával kapcsolatos szorongást érzünk.

A kutatásról szóló tanulmány a Journal of Child Psychology and Psychiatry című szaklapban jelenik meg.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Dr. Balogh István
mikrobiológus, őssejt-szakember
Kérdezek tőle

Szakértőink által már megválaszolt kérdések:Kérdezzen Ön is!

30061

További mikrobiológus magánrendelésekért kattintson!

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag