A kövérek tényleg tovább élnek?

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Az elhízási paradoxon szerint azok az emberek, akik egy kis túlsúlyt hordoznak, tovább élnek, mint a soványabbak. De egy kutató most azt mondja, hogy a hosszabb élet a szív- és érrendszer egészségességének a függvénye. Ki nyer hosszú távon: a túlsúlyos vagy a sovány?

Bár az elhízási paradoxon őrültségnek tűnhet, számos epidemiológiai vizsgálat kimutatta, hogy a túlsúlyos vagy elhízott szívbetegek általában jobb kilátásokkal számolhatnak, mint a vékonyabbak.
Egy ember súlya - akár a testzsír vagy az izomtömeget nézzük - nem az egyetlen tényező, amely szerepet játszik a túlélésben - mondja Dr. Carl Lavie, az elhízás paradoxon szakértője, a New Orleans-i John Ochsner Szív és Érrendszeri Intézet orvos-igazgatója az American Szív Társaság tudományos konferenciáján. Szerinte egyre több bizonyíték van arra, hogy az edzettség szerepe nagyobb a túlélésben, mint a kövérségé.

Amikor jobb kövérnek lenni

Hiába bizonyosodott be a szívroham, a cukorbetegség, a rák vagy a meddőség és az elhízás kapcsolata, számos olyan kutatás van, amely szerint az elhízott vagy túlsúlyos emberek bizonyos esetekben sokkal jobban teljesítenek egészségileg, mint normális testsúlyú társaik. Kattintson a részletekért!

Például egy 2014-es elemző vizsgálat megállapította, hogy a fittség fontosabb volt, mint a kövérség, amikor a hosszú távú halálozási adatokat vizsgálták. A kutatók megállapították, hogy az edzett emberek - függetlenül attól, hogy normál testsúlyúak, túlsúlyosak vagy elhízottak voltak - túlélési aránya minden esetben azonos volt, míg azok, akik nem voltak fittek, kétszer akkora valószínűséggel haltak meg korábban.

Amikor az emberek edzettségi szintjét is figyelembe veszik az egészségük megítélésénél, az elhízási paradoxon tulajdonképpen eltűnik - mondta Lavie. Egy másik tanulmány, amelynek Lavie a társszerzője, megállapította, hogy sem a BMI, sem haskörfogat, sem a testzsírszázalék nem számít a halálozási arányban, ha fitnesz szint megfelelő volt. Azoknál az embereknél, akiket fittnek minősítettek a vizsgálatok, egységesen jók voltak a túlélési kilátások.

Ki él tovább: aki sovány vagy aki kövér?

Ki él tovább: aki sovány vagy aki kövér?

Lavie azt mondja, nem volt különösen magas az a szint, amit a kutatók fittnek ítéltek a vizsgálatok során. Ellenben azoknak az embereknek a halálozási kockázata megnőtt, akik a vizsgált időszakban belecsúsztak a legalacsonyabb szintű fitnesz kategóriába. Bárki, akinek a fittsége ennél magasabb volt, már jobb túlélési esélyekkel kalkulálhatott.

Az eredmények segíthetnek azoknak, akiknek bátorításra van szükségük, hogy javítsanak az állapotukon - vélekedik a kutató. Annak ismerete, hogy a mozgásszegény életmód feladása, a több napfény, a rendszeres fizikai aktivitás jelentősen csökkentik a mortalitási kockázatokat, segíthet az emberek motiválttá tételében.

Persze abból, hogy létezik az elhízás paradoxon, nem következik, hogy az embereknek hízniuk kell, ha hosszabb ideig akarnak élni. Rengeteg egyértelmű bizonyíték van rá, hogy az elhízás számos szívbetegség kialakulásában és előrehaladásában fontos szerepet játszik - szögezte le Lavie. Emellett hangsúlyozta, hogy a több mozogás és a fogyás egyaránt fontos eszköze a kardiovaszkuláris fittség javításának.

Forrás: Livesience.com

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag