Meglepő következtetés: egészségesebbé tehet a magas sarok!

Kövessen minket!

Fizikailag és mentálisan is kevésbé érzik magukat egészségesnek az alacsony emberek. Ezen azonban már azzal is segíthetnek, ha magas sarkú cipőt vesznek fel - állítják dán és brit kutatók.
A dán Torsten Christensen vezette kutatócsoport a brit egészségügyi minisztérium megbízásából 14416 embert kérdezett meg arról, mennyire érzik betegnek magukat.
Kiderült, hogy a legalacsonyabbak - ez a nőknél 152,4, a férfiaknál 162,6 centiméteres magasságot jelent - jelentősen betegebbnek érzik magukat a normális méretűekhez képest. Az egészségi állapot azonban összefüggésben van azzal, hogy mit éreznek ezzel kapcsolatban az emberek, vagyis ki lehet zárni azt a lehetőséget, hogy az alacsonyak csupán hipochonderek lennének. Nem jellemzőbb rájuk az aggodalmasság és a depresszió sem - hangsúlyozta a dán tudós.
Ráadásul minél alacsonyabb valaki, annál betegebbnek érzi magát - így a legkisebb magasságnövekedés is jelentősen javítja az egészség-érzetet. Egy 7,5 centiméter magas sarkú cipő már 6,1 százalékkal javítja az egészség-érzetet. Ez annyit jelent, mint ha egy túlsúlyos embernek sikerül leadni 15 kilót.
"Köztudomású, hogy az alacsony embereknek az élet sok területén - az oktatásban, a munkaerőpiacon és a szerelmi kapcsolatokban - is több nehézséggel kell megküzdeniük, mint a normális magasságúaknak. Azt azonban még nem értjük pontosan, mi az összefüggés a magasság és az egészség között" - magyarázta Christensen.
Alacsonyak és magasak
- A magasságnak már akkor is jelentős szerepe volt a hatalomért, az élelemért, a hajlékért és a társért folyó küzdelmekben, amikor őseink még bunkóval ütlegelték egymást - emlékeztetett Richard Wiseman professzor, aki 173 centi magas. A magasabbak ugyanis könnyebben tudtak megszerezni bizonyos élelmiszereket, és nagyobb eséllyel vették fel a küzdelmet az ellenséggel is - tette hozzá.
- Több korábbi kutatás is bebizonyította, hogy a magasságnak vannak előnyei. Az 1940-es években pszichológusok megállapították, hogy a magas termetű üzletemberek sokkal sikeresebbek alacsony vetélytársaiknál. Az amerikai elnökválasztások eredményét elemezve pedig más pszichológusok arra a következtetésre jutottak, hogy 1948 óta általában a magasabb jelölt nyert.
- Az 1960-70-es években Thomas Gregor, az amerikai Vanderbilt Egyetem antropológusa több évet töltött a brazíliai esőerdőben a menihaku törzs tagjaival. Megfigyelte, hogy minél magasabb egy férfi, annál több barátnője van. "A törzs három legmagasabb tagjának annyi szerelmi kalandja volt, mint a hét legalacsonyabbnak együtt, holott valamennyien nagyjából azonos korúak voltak" - összegezte a tapasztalatait.
- Leslie Martel és Henry Biller amerikai pszichológusok 1987-ben publikálták Termet és stigma című könyvüket. Ez arról a kutatásról szólt, amelynek során egyetemi hallgatók soroltak be 17 kategóriába különböző magasságú férfiakat. A válaszolók - függetlenül attól, hogy nők voltak-e vagy férfiak, magasak vagy alacsonyak - úgy értékelték, hogy az alacsony férfiak kevésbé érettek, kevésbé férfiasak, kevésbé sikeresek, kevésbé tehetségesek, kevésbé magabiztosak, gátlásosabbak, félénkebbek és passzívabbak a magasabbaknál. Egy ugyanabban az évben készült felmérésből az is kiderült, hogy a "tipikus" férfi, aki 183 centi magas, háromezer dollárral keresett többet 165 centi magas kollégájánál.
- Az emberek olymértékben kötik össze a magasságot a sikerrel, hogy gyakran túl is becsülik a híres és gazdag emberek magasságát. Pedig Dustin Hoffman csak 165, Madonna pedig mindössze 162 centi magas.
Életmódváltók

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +10 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a párásság fokozatosan mindenhol megszűnik, emellett tovább növekszik, vastagszik a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag