Meglepő következtetés: egészségesebbé tehet a magas sarok!

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Fizikailag és mentálisan is kevésbé érzik magukat egészségesnek az alacsony emberek. Ezen azonban már azzal is segíthetnek, ha magas sarkú cipőt vesznek fel - állítják dán és brit kutatók.
A dán Torsten Christensen vezette kutatócsoport a brit egészségügyi minisztérium megbízásából 14416 embert kérdezett meg arról, mennyire érzik betegnek magukat.
Kiderült, hogy a legalacsonyabbak - ez a nőknél 152,4, a férfiaknál 162,6 centiméteres magasságot jelent - jelentősen betegebbnek érzik magukat a normális méretűekhez képest. Az egészségi állapot azonban összefüggésben van azzal, hogy mit éreznek ezzel kapcsolatban az emberek, vagyis ki lehet zárni azt a lehetőséget, hogy az alacsonyak csupán hipochonderek lennének. Nem jellemzőbb rájuk az aggodalmasság és a depresszió sem - hangsúlyozta a dán tudós.
Ráadásul minél alacsonyabb valaki, annál betegebbnek érzi magát - így a legkisebb magasságnövekedés is jelentősen javítja az egészség-érzetet. Egy 7,5 centiméter magas sarkú cipő már 6,1 százalékkal javítja az egészség-érzetet. Ez annyit jelent, mint ha egy túlsúlyos embernek sikerül leadni 15 kilót.
"Köztudomású, hogy az alacsony embereknek az élet sok területén - az oktatásban, a munkaerőpiacon és a szerelmi kapcsolatokban - is több nehézséggel kell megküzdeniük, mint a normális magasságúaknak. Azt azonban még nem értjük pontosan, mi az összefüggés a magasság és az egészség között" - magyarázta Christensen.
Alacsonyak és magasak
- A magasságnak már akkor is jelentős szerepe volt a hatalomért, az élelemért, a hajlékért és a társért folyó küzdelmekben, amikor őseink még bunkóval ütlegelték egymást - emlékeztetett Richard Wiseman professzor, aki 173 centi magas. A magasabbak ugyanis könnyebben tudtak megszerezni bizonyos élelmiszereket, és nagyobb eséllyel vették fel a küzdelmet az ellenséggel is - tette hozzá.
- Több korábbi kutatás is bebizonyította, hogy a magasságnak vannak előnyei. Az 1940-es években pszichológusok megállapították, hogy a magas termetű üzletemberek sokkal sikeresebbek alacsony vetélytársaiknál. Az amerikai elnökválasztások eredményét elemezve pedig más pszichológusok arra a következtetésre jutottak, hogy 1948 óta általában a magasabb jelölt nyert.
- Az 1960-70-es években Thomas Gregor, az amerikai Vanderbilt Egyetem antropológusa több évet töltött a brazíliai esőerdőben a menihaku törzs tagjaival. Megfigyelte, hogy minél magasabb egy férfi, annál több barátnője van. "A törzs három legmagasabb tagjának annyi szerelmi kalandja volt, mint a hét legalacsonyabbnak együtt, holott valamennyien nagyjából azonos korúak voltak" - összegezte a tapasztalatait.
- Leslie Martel és Henry Biller amerikai pszichológusok 1987-ben publikálták Termet és stigma című könyvüket. Ez arról a kutatásról szólt, amelynek során egyetemi hallgatók soroltak be 17 kategóriába különböző magasságú férfiakat. A válaszolók - függetlenül attól, hogy nők voltak-e vagy férfiak, magasak vagy alacsonyak - úgy értékelték, hogy az alacsony férfiak kevésbé érettek, kevésbé férfiasak, kevésbé sikeresek, kevésbé tehetségesek, kevésbé magabiztosak, gátlásosabbak, félénkebbek és passzívabbak a magasabbaknál. Egy ugyanabban az évben készült felmérésből az is kiderült, hogy a "tipikus" férfi, aki 183 centi magas, háromezer dollárral keresett többet 165 centi magas kollégájánál.
- Az emberek olymértékben kötik össze a magasságot a sikerrel, hogy gyakran túl is becsülik a híres és gazdag emberek magasságát. Pedig Dustin Hoffman csak 165, Madonna pedig mindössze 162 centi magas.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag