Kórházlista: a betegek 41 százaléka kiesik

Kövessen minket!

Megyünk? Maradunk?A Népszava összefoglalója szerint öt kórházat zárnak be, tizenkét intézményben megszűnik a gyógyító ellátás. Ezek között van a Budai Gyermekkórház, a fővárosi Szent Rókus, a miskolci Szent Ferenc, a harkányi, a kapuvári, a nagykőrösi, a várpalotai, a sárvári, a soproni, a sümegi, a szikszói és a zirci kórház. Ezek szerint a bonyhádi és a dorogi intézmények "megmenekültek", a Parádfürdői Állami Kórház esetében pedig a miniszter vélhetően a megszüntetést javasolja majd, ettől függetlenül kap néhány krónikus ágyat a többi Heves megyei intézménytől - erről már korábban megállapodtak.

Az is biztosnak tűnik, hogy a Schöpf-Merei, a kecskeméti repülőkórház, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI), a svábhegyi gyermekkórház és a miskolci FMC dialíziscenter végleg megszűnik - egyebek mellett ez derül ki az egészségügyi miniszternek a kórházi ágyszámokról szóló döntéséből, amelyet ma hoznak nyilvánosságra.
Az Egészségügyi Minisztérium tervei szerint áprilistól a kórházak finanszírozását is javítják, de továbbra is meghatározzák, mennyi beteget láthatnak el az intézmények - közölte a tárca államtitkára. Horváth Ágnes hozzátette: a jelenlegi ágykihasználtság 75 százalékos, és az ellátottak 30 százaléka nem szorul aktív ellátásra vagy indokolatlanul fekszik kórházban, és arra kell törekedni, hogy növekedjen az egynapos sebészeti ellátás aránya Magyarországon.

A humán erőforrás helyzetére kitérve az államtitkár elmondta: a munkaerő-piaci alap segítségével mobilitási programot dolgoz ki a tárca. Ennek kidolgozásában és megvalósításában segítséget nyújtanak majd a szakmai kamarák, az ÁNTSZ és az Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ, de szakmai segítséget nyújt a programhoz Szetey Gábor személyügyi államtitkár is. Az intézményi struktúra átalakítása összesen másfél ezer orvost és hatezer szakdolgozót (ápolót, nővért stb.) érint.

Az ágy­számelosztással együtt minden érintett kórházról egy úgynevezett végrehajtási határozat készül. Ezekben egyebek mellett a mortalitási mutatók, az ágykihasználtság alapján indokolják meg a döntést, és határozzák meg az új beutalási rendet. Ez utóbbi érinti leginkább a betegeket, akiknek arra kell számítaniuk, hogy a jövőben korlátozottabban választhatnak majd kórházat maguknak - ellenkező esetben fizetniük kell a kezelésért.
Nagyon leegyszerűsítve az új rendszert, mindenkinek a lakóhelye szerinti területileg illetékes intézménybe kell mennie, és ott őt kötelezően el kell látni. A legtöbb esetben kijelölnek azonban egy alternatív kórházat, amely elutasíthatja a kívülről jövőket, ha őket csak a saját betegeinek rovására tudná felvenni. Egyes szakmacsoportokban - például a rákgyógyítás esetén - további kórházak is felkereshetők lesznek. Ha a beteg eltér a beutalási rendtől, akkor az ellátás költségeinek 30 százalékát, de legfeljebb 100 ezer forintot kell majd fizetnie.

Maradnak a jogi kétségek

Egyelőre bizonytalan, törvényes lesz-e Molnár Lajos mai döntése. Mint a Népszava többször beszámolt róla, egyes jogi szakértők úgy vélik, a törvény szerint a miniszternek már február 5-ig határoznia kellett volna a kórházak ágyszámának elosztásáról. A szaktárca mindenesetre kitartott azon álláspontja mellett, hogy erre március elejéig volt idejük, s ennek megfelelően is jártak el. Ha a minisztérium téved, akkor a döntést formai okokra hivatkozva megsemmisítheti a bíróság, amennyiben bármely kórház jogorvoslattal él. Ha így történik, akkor közigazgatási eljárásban vizsgálják az ügyet, s négy hónapon belül döntést kell hozni.- írja a lap.
Bővítendő szakrendelői óraszám
Vojnik Mária szocialista képviselő tegnap, a parlament egészségügyi bizottságának ülésen indítványozta: hozzanak határozatot a kórházkarcsúsításokkal párhuzamosan kötelezően bővítendő szakrendelői óraszámról. Erről később döntenek - tudósít a Világazdaság. A gyógyítóintézmények áprilistól tervezett új finanszírozásáról és a betegbeutalási rendszerről szóló, a lap birtokába került előterjesztés szerint az aktív ágyak megszűnése miatt a páciensek 41 százaléka kiesik a fekvőbeteg-ellátásból, így az év második felében 14,3 milliárddal csökkenthető az e célra szánt költségvetés összege. A krónikus ágyak számának bővítése 17 százalékos betegszám-növekedést jelenthet, amelynek többletkiadása 4,5 milliárd forint lesz. S ha nőne a szakrendelők betegforgalma, az ellátásukra tervezett összeg 7 milliárddal bővülhet. A betegutak szigorításával 2,8 milliárdos megtakarításra tehetnek szert az év második felében.

Átmeneti szabályozásra is szükség van. Ha a megszűnő kórházak feladatát nem tudja április 1-jétől átvenni más intézmény, az egészségügyi miniszter engedélyezi, hogy a betegek gyógyítását az általános finanszírozási szabály szerint a megszüntetésre ítélt intézménynek számolja el a biztosító.

Nem szűnik meg a teljesítményvolumen-korlát, az egyes kórházakban elkülönítetten kell kezelni az onkológiai, a kardiológiai, a traumatológiai, s a csecsemő- és gyermekgyógyászati szakmára megállapított teljesítményvolument, az e célra szánt pénzt másra nem költhetik. Pályázatok kiírásával bővítik az egynapos beavatkozásokat - tudósít a Világgazdaság.
Életmódváltók

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt változóan, többször erősebben felhős lesz az ég, számottevő csapadék nem várható, néhol futó hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag