Kis Einsteinek

Kövessen minket!

A népszerű oktatóprogramok, amelyeknek segítségével már a 8-16 hónapos csecsemőket is sokan tanítják, gyakran éppen akadályozzák a beszédtanulást, állítják Seattle-i kutatók.
A kutatók Frederick Zimmermann professzor vezetésével többek közt megállapították, hogy a 8-16 hónapos csecsemők esetében minden oktató DVD nézésével eltöltött egy óra azzal jár, hogy a gyerek 6-8 szóval kevesebbet ért meg, mint kortársai, akikből szülei nem akarnak kis zsenit képezni.
A vizsgálat során ezer családot kérdeztek ki arról, mennyit nézi a baba az oktató DVD-ket vagy olyan oktató jellegű TV-műsorokat, mint a "Szezám utca", illetve olyan más műsorokat, mint a Spongya Bob.
A kutatók megállapították, hogy ezek a DVD-k igen gyatra pótszerek, sokkal többet ér, ha a szülő foglalkozik a gyerekével.
Zimmermann professzor szerint semmiféle bizonyíték nincs arra, amit a forgalmazók állítanak, hogy ezek a DVD-k fejlesztenék a gyerek szókincsét vagy egyéb készségeit. Valamivel jobbak az olyan műsorok, mint a Szezám utca, ott ugyanis tesztelik a gyerekeken is a módszer hatékonyságát, és a kívánt helyeken javítanak rajta.
A kutatók nem állítják azt, hogy a DVD-k nézése közvetlen oka a baba nyelvi fejlődésének elmaradása, hiszen lehet, hogy a szülők éppen azért vásárolják ezeket a programokat, hogy behozzák a lemaradást. De az mégis okozhatja a nyelvi fejlődés lassabb ütemét, ha a baba ahelyett nézi a DVD-t, hogy a szülei vagy idősebb testvérei mesélnének neki vagy játszanának vele.
Nagy felelősség hárul a szülőkre, ugyanis számtalan ilyen program létezik, és a kutatók nem állítják, hogy mindegyik káros.
Olyasmi ez mint a táplálkozás, mondja Zimmermann professzor. Az egészséges gyereknek kiegyensúlyozottan kell táplálkoznia, egy kis cukor nem méreg, de nagy mennyiségben ártalmas lehet. Ez a helyzet ezekkel a DVD-kkel is, a legtöbbjük üres kalóriákkal táplálja a baba fejlődő agyát.
A csecsemők számára készült oktató műsorok előnye nem bizonyított, és semmiképpen sem helyettesítik a szülő és a gyerek tartalmas együttlétét.
Newsweek

Gerinctorna

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +15 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a ködök főleg északon, északkeleten tartósan megmaradnak, másutt fokozatosan kisüt a nap, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag