Jobban elkülönül egymástól jövőre a mentés és a betegszállítás

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Budaörs, 2007. december 29. (MTI) - A mentés és a betegszállítás feladatköre az eddigieknél jobban elkülönül egymástól egy jövő évtől életbe lépő jogszabály-módosítás következményeként, ez az új helyzet viszont a betegellátás színvonalnak javítását eredményezheti - közölte a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének (MBOE) elnöke szombati, budaörsi sajtótájékoztatóján. A rendezvényen elhangzottakra az Országos Mentőszolgálat közleményben reagált.
Bíró Ferenc, az MBOE elnöke elmondta, hogy az eddigi gyakorlat szerint az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) sokszor olyan esetekben is a drágán felszerelt, orvosi kísérettel biztosított mentőautóval szállította a kórházba vagy onnan haza a beteget, amikor e feladatot olcsóbban, a betegszállító szolgálatok bevonásával is meg lehetett volna oldani.
Az új, még meg nem jelent, de hamarosan életbe lévő rendelkezés viszont pontosan megjelöli, hogy milyen esetben indokolt a betegszállításnál szakszemélyzet biztosítása, s milyen esetben elegendő a betegszállítók szolgáltatásának igénybevétele.
Például a sürgősségi esetek és a fertőző betegek szállítása - éppen a magasabb szakmai háttér igénye miatt - továbbra is az Országos Mentőszolgálat feladatkörébe tartozik. A háziorvosok viszont mérlegelhetik, hogy a megadott szempontok alapján melyik betegszállító szervezetet vegyék igénybe, amikor egy konkrét betegről van szó - tette hozzá.
Az egyesület elnöke arra is kitért, hogy az OEP évente hatmilliárd forintot különít el a betegszállításra. Ennek az összegnek hozzávetően egyharmadát az Országos Mentőszolgálat használja fel, kétharmadát pedig az a 80 betegszállító cég, amelyeknek nagy része az MBOE-be tömörül.
Az egyesület szeretné elérni, hogy az OEP a megnövekvő feladataiknak megfelelően az ehhez szükséges forrásokat is átcsoportosítsa számukra - hívta fel rá a figyelmet Bíró Ferenc.
A sajtótájékoztatóra reagálva Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr-igazgatója azt közölte a távirati irodával, hogy a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesülete által elmondottak után "igény fogalmazódott meg arra", hogy a lakosság számára is érthető példával szemléltessék a mentés és betegszállítás január 1-jeii szétválasztásából következő struktúrát.
Ha valaki otthon rosszul lesz, és a háziorvosa kórházba utalja, akkor az Országos Mentőszolgálatot fogja riasztani, mivel súlyos állapotú beteg sürgős szállításáról van szó. Az orvos ilyenkor úgynevezett mentő szállítást kér, és úgynevezett mentő utalványt tölt ki - jelezte.
Amikor a beteg már elhagyhatja a kórházat, de járásképtelen és szállításra szorul, az orvos az MBOE-hez fordulva betegszállítást kér, és úgynevezett betegszállítási utalványt tölt ki - folytatta a példa kifejtését Győrfi Pál.
Amennyiben még a kórházi kezelés alatt egy másik gyógyintézetbe történő átszállítás válik szükségessé (például vizsgálat miatt) az orvos felelőssége lesz eldönteni, hogy a szállítás alatt is szakkíséretet igénylő súlyos esetről van-e szó - ekkor ugyanis őrzött szállítást kér az Országos Mentőszolgálattól, vagy egyszerű betegátszállításról van-e szó - ekkor ugyanis betegszállítást kér a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületétől - fejezte be a rendszerben adott lehetőségek ismertetését az OMSZ kommunikációs igazgatója, hozzátéve: "a szétválasztás értelmezése és az ebből eredő szabályok betartása tehát nem a betegek, hanem a szállítást megrendelő orvosok felelőssége lesz".
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +32 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában gyengén felhős lesz az ég, a napsütést inkább csak északkeleten, illetve északnyugaton zavarhatják felhők.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag