Hallók jegyzetelnek siket társaiknak

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

- Az egyik leglelkesebb, leginkább tettre kész külföldi delegáció, amely valaha nálunk járt - minősítette magyar vendégeit az amerikai James DeCaro professzor, a Siketek Nemzeti Műszaki Egyetemének (NTID) nemzetközi programigazgatója.
A Rochesteri Műszaki Egyetemen (RIT) működő NTID-nak (amely az Egyesült Államokban nem az egyetlen siketeket oktató egyetem) 1200 diákja van - Magyarországon ma összesen mintegy 140 súlyos hallássérült tanul a felsőoktatásban. DeCaro évek óta keresi annak a lehetőségét, hogyan tudná az NTID átadni a fogyatékkal élők felsőfokú oktatása terén felhalmozott tapasztalatait.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány szervezésében egy hétig hat magyar szakember tanulmányozta a jegyzetkészítő és a feliratozó szolgáltatásokat. Terveik szerint ősztől már a rászoruló magyar diákok, a siketeken és nagyothallókon kívül az enyhébb látássérültek, valamint a diszlexiások is megkapják azt a segítséget, amellyel sikeresen teljesíteni tudják a többiekével egyenlő követelményeket.
A Rochesterben járt szakértői csoport tagja volt Ungár Nóra, a Magyar Jelnyelvi Programiroda igazgatója; Kovács Krisztina, az ELTE Bárczy Gusztáv Gyógypedagógiai Karának oktatója, az egyetem fogyatékosügyi koordinátora; Horváth Balázs, a TF fogyatékosügyi koordinátora, aki maga is hallássérült; a jelnyelvi tolmácsok képzésében résztvevő Henger Krisztina, az ELTE majdani jelnyelvi laboratóriumának menedzsere; valamint a Pázmány egyetemről Prószéky Gábor informatika professzor és Szomolányi Márta, a dékáni hivatal vezetője, fogyatékosügyi koordinátor. Mint elmondták, azt tervezik, hogy a feliratozás és a jegyzetkészítés elsőként az ELTE és a Semmelweis Egyetem hallgatói számára lesz elérhető, s ha a kísérlet beválik, a szolgáltatás országossá válhat.
Az NTID-n a jegyzeteket egységes rendszerben, a kurzusokat már elvégzett, halló tanulók készítik rászoruló társaiknak, és ezért fizetséget kapnak. Egy másik, az amerikai tapasztalatok alapján felmerült ötlet: mivel a hallássérültek az írás-olvasásban, illetve a szövegértésben is elmaradnak kortársaiktól, megfontolandó lenne számukra az egyetem előtt egy "felhozó" évet beiktatni, mert most még csak a kiemelkedő képességű gyerekeknek van esélyük megbirkózni a követelményekkel.
A magyar felsőoktatásban jelenleg négy ezrelék a fogyatékkal élő diákok aránya, míg Nyugaton 5-6 százalék. Az, hogy az egyetemisták között már 140 hallássérült diák tanul, már így is örvendetes növekedés, amihez az is hozzájárult, hogy a felvételi minimumot teljesítő fogyatékkal élőknek nyolc plusz pontot adnak.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag